Jag satt precis och tittade på Leilas Fest på Tv4+ och blev sjukt gottesugen när jag såg efterrätten hon gjorde i ordning! Den här Glace au fouren ska jag definitivt baka och bjuda upp mamsen och de andra på när Håkan kommer hem från Såtenäs efter nästa pass. Vilken dröm! =))
För er som missade programmet så lägger jag in receptet här. Hinner ni testa före mig så får ni jättegärna tala om hur den blev.
Ingredienser.
2 2 dl ljust muskovadosocker
1 1 dl vatten
4 4 msk ljus rom
1 1 ask frysta blåbär (250g)
1 1 ask frysta hallon (250g)
1 1 st hembakt sockerkaka eller 2 köpta sockerkakor (a 225g)
Maräng.
3 3 st ekologiska äggvitor
2.25 2.25 dl strösocker
några droppar citronsaft
50 50 g mandelspån
1 1 l vaniljglass
Gör så här.
1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
2. Koka upp muskovadosocker och vatten.
3. Häll den varma lagen över bären och tillsätt rom, blanda.
4. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke och vispa till en tjock maräng.
5. Blanda försiktigt ner mandelspån i smeten.
6. Skiva sockerkakorna i cirka 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna i botten på en form rund ugnsform med höga kanter, ca 26 cm i diameter.
7. Fördela bären över sockerkaksskivorna (ta inte med all lag).
8. Skiva glassen i 3 cm breda skivor och lägg den över bären.
9. Bred marängen överst och grädda tills marängen får färg, cirka 4 minuter. Servera genast!
Lycka till!