Allmänt

Stympning…

artikelbildaftonbladet1

Jag satt lite tidigare idag och läste nyheterna på aftonbladet och det var ett par saker som fångade min uppmärksamhet mer än andra. Dels de här förbannade djursexnätverken förstås – dem kan ju ingen normalt funtad människa ignorera. Men sen läste jag även om denna fasansfulla könsstympning av småflickor som fortfarande pågår i hög grad i många länder, bland annat i Östra Kenya som denna artikeln handlar om. Denna kvinnan – som numera dock har slutat men denna tortyren – visar upp sina verktyg; ett rakblad, en nål och sytråd och ett koskinn i sanden som har fått fungera som operationsbord, och berättar hur hon under 50 års tid har könsstympat mängder med unga flickor.

 

Hon berättar hur hon skurit bort klitoris och blygdläppar och sedan sytt ihop det som är kvar med fyra stygn och bara lämnat en glipa öppen för det som måste ut. Sedan binder man ihop flickans höfter, lår och ben med rep som lossas på efter tre dagar och tas bort efter 10 dagar då de kan börja gå igen. På bröllopsnatten är det sedan den äkta mannens sak att spräcka det ihopsydda könet, vilket ibland kan ta honom upp till 10 nätter att klara av. Jag är djupt chockad och det gör ont i hela mig när jag läser det här!
Denna kvinnan har som sagt slutat med detta, hon har blivit ”omvänd”, övertygad om det hemska i det hon gör och hur fel det är, men det finns fortfarande så många fler som fortfarande anammar dessa gamla seder. Organisationen Womankind jobbar dock hårt för att stoppa könsstympningen och har även barnhem där föräldralösa barn som har räddats undan könsstympningen bor. Vill du läsa hela artikeln så hittar du den här. Hur som helst en sak som är enormt bra att det uppmärksammas mer, eftersom det pratas så lite om det och saker som förtigs får oftast fortsätta ostört.

Nu ska jag i allafall försöka lugna ner mina upprörda känslor och försöka komma till ro inför natten. Ha en fortsatt fin kväll alla och sov så gott när det blir dags för er. På återseende i morgon igen. 🙂

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...