Allmänt

Dagens recept – Äppelpaj med smuldeg

apples11

 

I slutet av sommaren så fick vi en massa äpplen av Håkans dotter och hennes sambo när vi var där ute och hälsade på. 😀 Dom hade så himla mycket äpplen att dom inte ens hann med att ta vara på dem själv, och jag var förstås överlycklig som fick en möjlighet att plocka av äpplen till oss här hemma.

Varenda år funderar jag på att efterlysa personer med äppelträd och be att få betala för att plocka av, för jag vet ju att det finns massa människor med fruktträdgårdar som dom tyvärr inte har tid med. Men det där blir ju aldrig av naturligtvis.

 

 

 

apples21

 

Men förra året fick jag i allafall mina äpplen och för första gången i mitt liv stod jag en hel dag och kokade äppelmos och gjorde äppelmarmelad. (Med stor hjälp av min kära mor, måste jag också tillägga. 😉 )

 

Men trots att vi kokade som galningar, så fick vi ändå en massa äpplen kvar, och dom skar jag ner i klyftor, sockrade en aning och frös in. Och glömde bort såklart. *s* Men igår kom jag helt plötsligt ihåg att jag hade frysen full med äpplen och bestämde mig för att göra en äppelpaj!

(vilket inte blev av igår, men idag så…:-D )

 

 

 

apples3

Äppelpaj med smuldeg

4-5 port  Ca 30 min.

Du behöver:

4-5 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk malen kanel
1/2 dl riven mandelmassa
(0,5 tsk malen kardemumma)

SMULDEG

100 gram smör
2 msk socker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt på ugnen. Skala eventuellt äpplena och skär dem i tunna klyftor. Bred ut dem i en ugnssäker form. Strö över socker, kryddor och ca 1/2 dl riven mandelmassa.

Smält fettet i en kastrull och rör ner socker, havregryn och vetemjöl. Fördela blandningen över äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225 grader. Pajen ska vara ljusbrun när den är klar.

Servera med vaniljvisp, vaniljkesella, vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med t ex punsch.

Själv kommer jag att servera den här äppelpajen med Leilas rårörda vaniljkräm. 😀 Har man en gång gjort den så köper man inte färdiga efter det. =))

Ingredienser:

1 st vaniljstång
6 st äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

 

Lycka till! 🙂

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. Jisses,vad mumsigt det lät!

    Den där ska jag absolut kopiera och göra nån dag när andan faller på!

    Kramkalas

  2. Cherlindrea säger:

    Jes: Jag får ju aldrig den här förbaskade pajen gjord. *skratt* Varenda gång jag ska göra den så känner jag att jag inte är tillräckligt frisk för att orka baka än. Men idag ska jag verkligen försöka i allafall. Men jag har gjort den tidigare, och den är riktigt god! Framför allt vaniljsåsen. 😀

    Må så jättegott gumman! Kramizar!

Kommentarer är stängda.