Allmänt

Odla dina egna kryddväxter!

kryddor1

 

Är det något som alltid har intresserat mig och kittlat min nyfikenhet, så är det kryddväxter och att odla egna sådana.
Men eftersom jag inte har någon trädgård – än i allafall..;-) – så har jag fått klara mig med krukor i köksfönstret och mitt lilla växthus ute på balkongen på sommaren. Men när det gäller de flesta kryddväxter så går det jättebra och även om de är relativt enkla att odla så kräver de ändå lite olika beroende på vilken sort det är, och det finns både lätta och lite svårare växter.

Så jag tänkte starta en ny kategori här, när jag ändå håller på att söka information och lära mig själv om de olika kryddväxterna och deras skötsel – nämligen Kryddväxter.

Så för er som är intresserade – håll till godo! 😀 Vi börjar med en presentation och skötselråd av tre av de vanligaste huskryddorna – Oregano, Timjan och Basilika.

 

oregano

Oregano

Oregano kallas också Kungsmynta – på latin Origanum Vulgare.

BESKRIVNING
En flerårig, härdig , 50 cm hög växt med upprätt växtsätt. Sorten ’Compactum’ bildar runda, 20 cm höga tuvor. Blommor i vitt eller mörkrosa.
VÄXTPLATS
I direkt sol eller halvskugga. I torr, varm och väldränerad jord som i t ex stenparti. Också i kruka, som övervintras inne. I kruka gödslas med svag dos hela växtperioden. Vintertid och inomhus ingen näring.

ODLING OCH SKÖRD
Fröförökas, självsår sig lätt. Kan också förökas med sticklingar eller delas. Blad och toppskott plockas hela sommaren. Skär sedan av hela plantan ca 10 cm från jorden, häng den upp och ner att torka och repa av bladen. Blommorna torkas till eterneller.

ANVÄNDNING
Till pizza, tomat- och äggrätter, till lamm, fisk, kyckling. Te lindrar vid förkylning och illamående, har lugnande verkan.

 

timjan

 Timjan

Timjan härstammar från västra medelhavsområdet. Nu växer den vild i hela Sydeuropa. Den är flerårig men i kallare trakter klarar den inte vintrarna, odlas där ofta som ettårig.
BESKRIVNING
Härdiga, städsegröna halvbuskar, 15-40 cm höga. Kryddtimjan, tätt förgrenad, gles. Mycket aromatiska blad. Citrontimjan tät, utbredd, bildar mattor. Finns i sorter med färgade och mönstrade blad, en del röda på vintern. Hela växten har stark citrondoft.

VÄXTPLATS
I direkt sol och i väldränerad, lätt och torr jord, grundgödslas före planteringen. Jorden får på inga villkor stå blöt över vintern. I mycket kalla trakter kan timjan odlas i kruka, som övervintras ljust och frostfritt. Timjan har inga stora krav, är lättodlad.

ODLING OCH SKÖRD
Förökas med frö eller sticklingar. Citrontimjan kan också delas. När blomknopparna visar sig är det dags att skörda. Skär av kvistarna, bunta
dem, häng upp och ner att torka på luftig plats. Repa sedan av bladen, förvara dem i mörk burk. Färska blad kan också frysas in.

ANVÄNDNING
I kött-, färs-, vilt-, kyckling och grönsaksrätter. Citrontimjan också till fisk och skaldjur. Båda stimulerar aptiten och matsmältningen, är slemlösande vid hosta, drickes som te vid luftvägsåkommor.

 

basilika

Basilika

Basilika är en vacker ettårig växt med stora klargröna tandade blad. Blir 30-60 cm hög. Stjälken är luden och fint fårad och blomman är liten och vit till rosa i färgen.
BESKRIVNING
De många, olika sorterna skiljer sig åt i smak och doft som t ex citron-, kanel-, anis- och sallatsbasilika.

VÄXTPLATS
I direkt sol eller halvskugga, på varm och skyddad plats. Vantrivs i regn och kyla, vill stå varmt, helst mellan 15 och 20° dygnet om. I näringsrik jord, som hålles fuktig, får inte torka. Duscha växten under heta dagar. Odla gärna i kruka, som kan flyttas vid dåligt väder.

ODLING OCH SKÖRD
Förodla tidigt på våren, fröna gror långsamt. Toppa plantan ofta för att få flera sidoskott. Förökas också med sticklingar. Blad och toppskott skördas vid behov. Fryses in, vid torkning försvinner aromen.

ANVÄNDNING
Krydda försiktigt. Gott till tomat-, fisk-, kött- och äggrätter, i fransk och italiensk mat. Till såser och vinäger, till té etc.

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(4) kommentarer

 1. säger:

  Hej kära bloggvän!

  Jisses vad du är vårinspirerande med kryddor, blommor och allt. Hoppas att din magkatarr är som bortblåst och du får njuta mer av våren.

  Jag som hade bestämt mig för att baka och fixa i helgen… Det blir inte alltid som man har planerat, det blev istället massor av trädgårdsfix som iofs var kul det med.

  En liten undran…. Vilket program använder du till att lägga in foton i bloggen med (så att du får fin text och så)Jag har själv ps elements 6 men är nästan helt bakom flötet när det gäller att vara kreativ med bilder 😉

  Kram på dig och ha en fortsatt ”underbar dag”

  //Nettisens

 2. Cherlindrea säger:

  Nettisens: Hej på dig vännen! Ja, idag är det helt bra igen, tack o lov. Det var väl något tillfälligt som kom igår, men hjälp – man blir ju helt handikappad när man får sånt där. Usch vilken trist och bortkastad dag. *s* Det blev ju inte riktigt som jag tänkt mig heller. Jag hade också planerat att baka, men det har jag gjort idag i stället. En sockerkaka bara – än så länge…;-) Jag brukar få mersmak när jag väl sätter igång. *skratt* Men trädgårdsfix är nästan lika kul tycker jag, och speciellt nu, när så mycket ska göras inför sommaren. 😀

  Programmet ja. Jag använder faktiskt också Elements och Photoshop, men mest när jag redigerar foton. Till alla kollage och lite ”roligare” saker så kör jag på Paint Shop Pro, och det är faktiskt mitt favoritprogram. Lätt att lära sig, lätt att jobba med och med massor av roliga plugins. Jag har fått nästan alla jag känner att bli PSP-användare med mitt tjat..*skratt* Men det är faktiskt ett riktigt bra program. Det jag använder nu är Corel Paint shop Pro Photo X2 och jag tror att det är den senaste versionen, men jag är inte helt säker. Kan i allafall varmt rekommendera det. 🙂

  Ha en jättefin dag du också och må så gott!
  Kramar//Indra

 3. säger:

  Tusen tack för ditt fina svar… Men jag undrar om Paint shop pro är ett gratis program då jag såg att man kunde ladda ner det från internet? Jag köper det gärna så man kanske inte får ovälkomna virusgäster eller vet du var ifrån man laddar ner det…

  Du är så duktig som bakar och står i. Jag vill också baka och tycker det är superroligt men har börjat kallats för feedern på jobbet 😉

  Idag blir det nog till att fortsätta ute i trädgården.
  Kram från Nettisens

 4. Cherlindrea säger:

  Nettisen: Hej igen. 🙂 Nej, PSP är inget gratisprogram, men det går att ladda ner en provversion på Corels egna sida och testa det..en månad tror jag det är. Sen kan man köpa det direkt därifrån och då får man produktnyckeln så man kan öppna upp programmet. Det är alltså fullversionen man har, men den är låst så länge man inte betalar för den.

  Men det är ju ett ganska bra sätt att prova om det är något som passar en innan man köper för det är ju inte ett jättebilligt program.

  Ja, min stackars sambo håller på att bli tokig här hemma. *skratt* Han försöker att gå ner i vikt – och hur lätt är det med mitt bakintresse..haha! Jag får börja leta efter lite magrare recept tror jag. 😉

  Ha en jättehärlig dag i trädgården. Det låter verkligen underbart! Jag hoppas och längtar efter en lägenhet vi går och väntar på och då får jag äntligen min lilla täppa. 😀
  Kramar//Indra

Kommentarer är stängda.