Mat & Bak

Dagens recept – Grillade kryddiga hamburgare

praliner2

 

Hej på kvällskvisten alla!

 

Det är dags för veckans avsnitt av ”Situation critical” på 8:an, så jag kikar bara in en snabbis innan programmet sätter igång.

Idag blev det grillade hemmagjorda hamburgare till middag, och jag är superstolt över mig själv. 😀 Det var nämligen jag som tände upp och grillade dem helt själv. Det låter kanske inte som en jättegrej, men för mig är det stort! Förra sommaren när vi precis tänt grillen och Håkan tog den elektriska grilltändaren för att flytta den från grillen, så hade det blivit något fel med den och han fick en stöt som mer eller mindre kastade honom bakåt mot mig precis när jag kom ut på balkongen. Han berättade efteråt hur stöten gick igenom armen och igenom hela kroppen och hur hjärtat slog dubbelslag av stöten. Vi kasserade förstås omedelbart den trasiga eltändaren, men efter det så har jag varit livrädd för att handskas med tändaren och grillen, trots att vi köpt en ny. Jag har helt enkelt inte vågat röra den. Men i år bestämde jag mig för att den här sommaren ska jag komma över den där rädslan så jag kan sköta grillen själv, och idag var alltså första gången jag gjorde det helt på egen hand. Seger! 😀

 

***

 

Jag gjorde hamburgarna på ett lite annorlunda sätt efter ett av Leila Lindholms recept på kycklingburgare och det blev verkligen tokgott. Jag hade inte riktigt alla ingredienser hemma, så jag modifierade receptet lite, men det funkade hur bra som helst. Bland annat bytte jag ut salladslök mot vanlig lök och chili mot sambal oelek. Dessutom lade jag till lite fler olika örter. Vill ni testa en lite annorlunda kryddning på hamburgarna så rekommenderar jag verkligen det här recpetet.

 

Du behöver:

 

500 gram blandfärs

1 ägg

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven

1 msk sweet sour sauce

1 tsk soya

1 tsk Sambal oelek

rivet skal av en lime och saften av en halv

1 knippe blandade färska kryddor (koriander, basilika och timjan)

salt och svartpeppar

 

Blanda ihop alla ingredienserna väl och forma hamburgare i lagom storlek. Tänk på att platta till dem lite eftersom dom drar ihop
sig och blir ”bulligare” när dom grillas. Har du ett hamburgegaller så är det förstås bäst, glöm bara inte att spraya lite matolja på gallret så de inte fastnar. Grilla ca 7-8 minuter på varje sida.

Servera hamburgarna med bröd, sallad, tomater, lök, ost och dressing. Vi brukar ställa fram skålar med olika tillbehör i, så man själv kan lägga i vad man vill i sin egen hamburgare.

 

***

 

praliner1

 

Jag glömde faktiskt att fota idag när jag höll på med maten, så ni får i stället se jordens godaste praliner som vi sitter och njuter av framför tv’n nu ikväll. 😀 Jag hittade dem av en slump i Ljung på ett godislager där, och de är helt ljuvliga. Mörk eller ljus choklad med blandade fyllningar, bland annat jordgubbscrisp, amarettosmak, nougat m.m. Idag beordrade jag Håkan att köpa ett nytt lager när han åkte hem ifrån sin dotter Maria i Skara. *s* Det är enda gången vi åker förbi det där godislagret så det gäller att passa på, och de här pralinerna hade en strykande åtgång här hemma. 😛

 

***

 

Men nu ska jag kika på dokumentären på 8:an och sen är det nog dags för sängen här.

Ha en fortsatt mysig kväll, och på återseende i morgon!

Sov så gott alla när det är dags. 🙂

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...