Mat & Bak Vardagsbetraktelser

Trivsam dag i vårvädret + Dagens recept x 2

springday4

 

Då var jag tillbaka hemma igen, efter en underbart mysig dag på mammas härliga altan. Det var skugga där nu eller rättare sagt, det har varit mer eller mindre molnigt hela dagen, men med tanke på att det är 20+ ute så var det hur skönt som helst att sitta därute ändå. Men att det var så mycket som 20 grader kunde jag faktiskt inte ha gissat, för det har blåst något otroligt idag, och även om det har varit milda vindar så har det ändå varit lite kyligt i mellanåt.
På altanen var det dock lä nästan hela tiden och vi satt där och drack massa kaffe, läste senaste Allt i Hemmet, suckade över allt vi ville ha, pratade om allt möjligt och provsmakade mitt fikabröd som jag bakade igår. Och förutom att jag naturligtvis gjorde misstaget att ösa på alldeles för mycket blåbärssylt på min rulltårta, (trots att min kära moster varnade mig för just den saken..*skratt*) så hade det blivit riktigt lyckat. Jag bakade alltså dels en rulltårta igår för första gången i mitt liv, och dels en så kallad Sverigekaka – också den för första gången. När det gällde rulltårtan så ringde jag alltså min moster som hjälpte mig att räta ut några frågetecken som jag stötte på i receptet, och av henne fick jag också ett par fina tips, såna där som man med glädje tar emot så man slipper göra misstag om man inte måste – vilket jag förstås gjorde ändå…haha! Men nu vet jag hur mycket som är mycket till nästa gång. 😉  Tack för hjälpen kära moster Marita! tack_green    😀

 

springday3

Härligt hos mamma hade även lilleman som fick springa lös och busa i hennes trädgård med Elliot idag. 😀 Jag önskar verkligen att jag kunde ha honom lös mer, men jag vågar verkligen inte ta risken att tappa bort honom. Han är alldeles för rymningsbenägen av någon underlig anledning. Underlig – eftersom han annars är så noga med att jag ska finnas i närheten och tjuter som en tok om jag råkar gå några meter ifrån honom. Men dra iväg på egen hand utan minsta koll..det går tydligen bra..

I allafall hade han en härlig dag idag, busade med Elliot, pinkade ner mammas nya blomkrukor, rullade sig i sniglar och hade massa annat hundroligt äckel för sig. *s* Så ikväll blir det ett bad för den här lilla stinkbomben innan han kommer upp i sängen, det är ett som är säkert! 😛

 

springday2

 

För er som vill prova de här två lätta och tokgoda bakverken vi hade till fikat idag, så kommer recepten här, en smula modifierade i vanlig ordning. 😉

 

Blåbärsrulltårta

 

Du behöver:

 

smör + smörpapper
2 ägg
1 1/2 dl socker
 1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl blåbärssylt

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 280°. Smörj ett smörpapper med lite matfett. Vispa ägg och socker ljust och pösigt och blanda ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Bred sedan ut smeten på smörpapperet och grädda kakan i ugnen i ca 5 minuter.

2. Lägg ut ett smörpapper på arbetsbänken och strö på ett tunt lager socker. Vänd upp den färdiggräddade kakan på smörpapperet och ta bort papperet som den bakades på.

3. Bre på hallonsylt medan kakan ännu är het och rulla ihop den på längden. Linda det sockrade smörpapperet om kakan och låt svalna. Ta av papperet och skär i skivor.

 

Tips:

Lite salt i smeten kan förhindra att kakan spricker vid rullningen. Olja och ev. lite ströbröd går lika bra som smör på pappret.

 

Sverigekaka

 

Du behöver:

 

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 ägg
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
4 msk vaniljsocker
125 gr smör
1 dl mjölk

 

Gör så här:

 

Smörj och ströa en rund sockerkaksform (ca 11/2 – 2 liter)
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och häll det i ägg/sockerblandningen.
Häll i det kokande vattnet och rör om.
Grädda genast i ca 45 min i 175 grader.
Låt svalna.
Dela kakan i två delar.
Fyllning: Lägg vaniljsocker, smör och mjölk i en kastrull.
Koka tills det tjocknar (ca 2 min.)
Bred på fyllningen på den avsvalnade kakan.
Lägg på överdelen och pudra lite florsocker uppepå.

 

cutecolorsrecipeline1

 

Nu ska Loxy och jag lägga oss och vila en liten stund och sen är det dags för vovvebad här hemma. Dessutom måste jag fundera på vad det ska bli till middag, och helst vill jag vara klar med allt innan klockan 21.00 för då börjar ”CSI” på 5:an. Eller om jag ska välja filmen som går på 9:an, ”Firewall” i stället? Hmm..svårt beslut… Snacka om i-landsproblem… *s*

***

Hoppas ni har haft en jättefin dag alla och får en mysig kväll! Må så gott och på återseende senare.

 

springday1

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(6) kommentarer

 1. säger:

  Haha jag hann precis posta kommentaren på förra inlägget innan nästa inlägg! Jisses vad du bloggar hihi!

  Åh vad gott allt ser ut. Sverigekaka är ju bara så gott. Men inget sådant för mig nu på ett tag. Jag måste bara komma i en bikini till sommaren!

  Nu ska jag ta in mina killar…de ska också bada!

  Kram Anna

 2. säger:

  Mumma va gott va du är duktig..
  Härlig trädgård.
  Hoppas bara inte det är sommaren som kommer nu vi vill ju ha mer värme längre fram =)
  Här behövs det oxå vovve bad =)
  Kram

 3. Moster Marita säger:

  Jag säger detsamma, vad du är duktig, vilka kakor!!!!
  Vad mysigt ni har, hälsa mamma också från mig.
  Vet du vad vi hade i vår trädgård i går, en huggorm!
  Kram från moster.

 4. Cherlindrea säger:

  Anna: *Skratt* Ja, jag såg att du hade skrivit precis när jag publicerade inlägget. 😛 Det var verkligen en slump, för idag har jag varit riktigt slö med bloggandet. *s* Men ibland behöver man ta en liten bloggpaus har jag märkt. 🙂
  Ja, nu fick jag äntligen bakat mig en Sverigekaka. =)) Jag blev bjuden på en sådan för ca 5 år sedan och sen dess har jag tjatat om att jag måste prova att baka en själv, men det har helt enkelt inte blivit av. Och så är det så himla enkelt – och såå himla gott! 😀 Än så länge kämpar jag för att gå upp i vikt för att våga visa mig i den där bikinin i sommar så jag tvingar nästan i mig av alla kakor och annat. Men det håller nog inte hur länge som helst… *skratt*

  Jag såg förresten ett kort på Armani på din blogg i går när jag var inne och kikade runt, och han och Loxy var ju sjukt lika där, i allafall på just det kortet. Jag tappade nästan hakan. Det var kanske mest uttrycket som jag kände så mycket igen, men även rent utseendemässigt. Roligt var det i allafall. 🙂

  Ha en jättefin kväll!
  Kramar om//Indra

 5. Cherlindrea säger:

  Ida: Tack söta du! 😀 Nja, duktig…haha! Den här gången har jag haft en hel del tokgrejer för mig i köket så det var nog en ganska stor portion tur att det blev såpass okej som det blev. *skratt*
  Jag håller med dig. Visst vill man ha värme – men inte på bekostnad av resten av sommaren. Men det får vi ju inte hoppas att det är så. Både och hade varit helt okej. 😀

  Må så jättegott gumman!
  Kramar om!

 6. Cherlindrea säger:

  Marita: Hej kära moster! 🙂 Och tack så jättemycket, både för ditt beröm och din hjälp i telefon. 😀 Och ändå skulle jag vräka på för mycket sylt naturligtvis… *Skratt* Men nu har jag förhoppningsvis lite bättre koll till nästa gång.
  Men hjälp, huggorm?! Ja, dom vaknar väl nu när solen och värmen kommer. Jag är inte direkt rädd för ormar för egen del, men i stället är jag ju livrädd för Loxys skull. Vi pratade faktiskt om det där, mamma och jag, när vi gick i skogen härom dagen. Det löper en stenmur utefter stigen och huggormarna ligger ofta där på stenarna och solar, så vi blir hyperstressade när hundarna ska fram och stoppa nosen i mellan stenarna jämt. Hoppas Lindus är klok nog att hålla sig borta ifrån dem om han råkar springa på någon.

  Ha det så jättegott så hörs vi!
  Massa kramar!

Kommentarer är stängda.