Allmänt Mat & Bak

Dagens recept: Solskensbullar + lite annat prat.. ;-)

solbullar1

 

God eftermiddag på er alla. Jisses, vilken dag!

 

Av någon underlig anledning så har inte det här varit min dag tror jag. För det första var det nog ingen bra idé att sätta igång med både broderi och bakning samtidigt. Det var ett tag sen jag broderade på maskinen, och jag hade nog glömt att det faktiskt krävde lite mer arbete än att bara byta tråd då och då. *s* Jag har sprungit som en galning mellan kök och arbetsrum varenda gång jag har hört symaskinen larma, och ute i köket har bulldegar och bröddegar jäst för länge, jag har bränt vid vaniljkräm och glömt plåtar i ugnen. Eller rättare sagt, inte hunnit ta ut dem, för då har jag suttit med symaskinen.

Och inte gjorde det saken bättre att jag höll på att bli ihjälslagen på förmiddagen idag heller. *skratt* Ja, jag kan skratta åt det nu, när det värsta är över, men herregud säger jag bara!

En av metallklamrarna som man fäster tyget med i broderbågen hoppade plötsligt av och ramlade ner nånstans bredvid arbetsbordet. Jag tyckte det lät som den hamnade på golvet och började krypa runt och leta efter den. Runt omkring på golvet stod en massa kassar med saker som ska ner i källaren, och jag höll på att bli tokig när jag försökte komma åt att leta. Så jag sköt undan kassarna en aning för att komma bättre åt. Då ramlar en toktung keramikkruka ner nånstans ifrån och rammar mig i huvudet, strax över tinningen!

Ärligt talat – nu förstår jag vad folk menar när dom säger att dom ser både stjärnor, solar och planeter! Det svartnade för ögonen på mig och jag var säker på att jag skulle tuppa av. Det gjorde jag inte förstås, och att det inte gick hål är ett mysterium för mig. Förmodligen räddades jag av att det inte var några vassa kanter på krukan. Men en tjusig blå bula med en avslöjande kant rakt över fick jag förstås, och de närmaste två timmarna trodde jag mitt huvud skulle sprängas i bitar, speciellt när jag lutade mig framåt. Jag behöver väl knappast tala om att jag tappade den mesta lusten för att pyssla både i köket och med symaskinen. Men vad gör man när tre degar står och jäser ute på bordet?

 

Först nu på eftermiddagen har huvudvärken börjat lägga sig. Den förbaskade metallklammern som startade det hela såg jag inte röken av, hur jag än vände upp och ner på allt därinne i arbetsrummet. Den var bara spårlöst försvunnen!

Kan ni gissa vart den jäkeln låg? I krukan som träffade mig i huvudet!! Håkan hittade den där när han letade efter den senare. 
Om nu ”någon” ville ge mig en liten hint när jag låg och letade på fel ställe, så hade ju ett mindre smärtsamt tips varit bra mycket trevligare. Hehe!

 

solbullar2

 

Dagens recept idag blir i allafall Solskensbullar, Parisbullar, Seglarbullar eller Vaniljbullar – vad man nu vill kalla dem. 😀

Dom blev faktiskt goda, trots allt dom stackarna har fått utstå av slarv idag. =))

 

Solskensbullar

 

Du behöver:

 

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg,
1.2 l vetemjöl special

 

Vaniljkräm:

 

5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

 

Gör så här:

 

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft, eller ca 225 grader i vanlig ugn.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.

 

Tips!

Det går förstås lika bra att använda färdig vaniljkräm eller kallrörd, även om jag tycker det blir godare med hemmagjort. Men jag måste ändå säga att den här vaniljkrämen inte var alldeles enkel att göra. Man får passa den noga och vara snabb i vändningarna.

 

solbullar3

 

Det blev ju lite mer bakande idag, men det kommer senare. Nu ska jag ta mig en kopp kaffe till…och kanske ännu en bulle… 😉

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Men Indra! du är begåvad hihihi
    bjud mig på fika veta jag. Det ser fantastiskt gott ut. Det ska jag prova.

    xoxo

Kommentarer är stängda.