inkop31

 

Det blev en hel del frön som hamnade i shoppingkorgen igår. 😀 Och det var ju faktiskt det jag var ute efter också. Dock hittade jag inte riktigt alla jag planerat att ha i år, så jag får ta en liten titt på ett par andra ställen också. Men bland blomsterfröna föll valet i år på följande;

Vit Rosenskära. Kan sås både på friland och förkultiveras under april/maj. Men nu har jag ju ingen rabatt, så jag kommer att så dem inne och sen avhärda dem efter hand. Blommar i juli, augusti och september.

*

Underblomma i starkt rosa färg med limegröna blad. Dessa ska förkultiveras i mars/april och blomningen kommer i juli, augusti, september. Blommorna är som mest utslagna vid lägre ljusintensitet som till exempel mulet och skymning. De slår ut på kvällen och blommar fram till förmiddagen dagen därpå.

*

Låg sommaraster i blandade färger. Ska förkultiveras i april/maj och blommar i augusti, september och oktober – en lite senare blomma. En hållbar snittblomma och plockar man bort vissnade blommor efterhand så gynnas fortsatt blomning.

*

Låg luktärt, rosa. En utmärkt blomma för krukodling men även fin i botten på planteringar. Även här främjas ny blomning om man plockar bort vissna blommor efterhand. Ska förkultiveras i april/maj och blommar i juli, augusti och september.

*

Praktmalva i blandade färger. Förra året hade jag rosa Malva, en underbart vacker blomma och otroligt tacksam. Det var den som blommade mest rikligt av alla mina blommor. De här kommer att blomma i rött, rosa och vitt. De kan bli ganska höga och kan behöva stöd. Jag fick binda upp mina högsta förra året. Ska förkultiveras i april/maj och blommar i juli, augusti och september. Otroligt tåliga blommor och perfekta till buketter.

*

Jätteeternell i blandade färger. Ger många blommor av hög kvalité. Själv lyckades jag inget vidare med mina förra året, men däremot med roseneternellerna. Så jag hoppas på bättre tur i år. Vill man torka dem i buketter så ska man plocka dem i knoppstadiet, de öppnar sig vid torkning. Ska förkultiveras i mars/april, vilket ger kraftigare plantor och tidigare skörd.

*

Sommardahlia i blandade färger. De hade jag förra året också och det är en underbar blomma! Den ska förkultiveras under april/maj och blomningen kommer i juli, augusti. Dahlian är lättodlad och ger fina snitt- eller rabattblommor, men är också jättefin i kruka eller urna. Knölarna som bildas kan övervintras.

 

 inkop41

 

Kattgräs. 😀

Jag har börjat tröttna på att Sassie käkar upp alla mina blommor, eller pysslar med sin senaste hobby – att knipsa av mina knoppar och jaga runt med dem i lägenheten. *s* Så nu ska gammelmannen få lite kattgräs.

Det här är ett snabbväxande gräs av havre som kan sås och skördas inomhus hela året. Det förbättrar kattens matsmältning och innehåller vitaminer och mineraler. Bra på vintern för utekatter då det inte finns gräs utomhus, och bra året om för innekatter.
Så inomhus med 2-3 veckors mellanrum i skålar med jord. Gräset är klart för användning 7-10 dagar efter sådd.

 

inkop51

 

Och så blev det ju några påsar med kryddväxtfrön så klart. 😀

Jag brukar vara expert på att överköpa mig på frön och sen har jag plantor i hela lägenheten som ska skötas, vattnas, gallras, skolas om och så vidare i all oändlighet. Och i slutändan står dom bara där och gör balkongen till en mindre djungel ändå. 😛

Så i år blev det en lite mindre mängd sorter, men sådana sorter som vi tycker om och använder i matlagningen.

 

Smörgåskrasse. Klassisk, gott och lättodlat. De här går att odla på både jord och fuktat hushållspapper eller liknande. Ett vitaminrikt och gott pålägg och dekoration på olika maträtter. Så inomhus med ca 1 veckas mellanrum året runt. Fröerna behöver inte täckas med jord, utan läggs bara ovanpå. Täck sådden med plastfolie tills groningen kommit igång, vilket tar ca 7-10 dagar. Håll växtunderlaget fuktigt.

*

Kryddtimjan. Klassisk ärtsoppekrydda, men passar även till lamm, pizza, tomat och osträtter. Förkultiveras i mars/april och färdiga för skörd under juni, juli och augusti. Ska helst sås inomhus i minidrivhus med såjord. Gror efter 10-15 dagar. Plantera utomhus då risken för nattfrost är över. Skörda bladen efter hand och använd färska, eller torka hela kvistar.

*

Basilika. En av mina personliga favoriter i matlagning. Sås på samma sätt som Timjan. Passar lika bra färsk som torkad till tomat, pastasåser, salsa eller lamm. Basilika kan vara ovillig att gro; så ganska tätt. Skördas efter hand som bladen växer fram, eller hela kvistar för torkning.

*

Kungsmynta eller Oregano. Förkultiveras i mars/april för att skördas i juni, juli och augusti. Lättodlad kryddväxt med fint växtsätt som även funkar fint i rabatter. Kan även odlas i kruka inomhus. Detta är den klassiska kryddan för pizza, pasta och tomatsåser. För övrigt odlas Oregano på samma sätt som ovanstående kryddor, i minidrivhus.

*

Rosmarin. Flerårig kryddväxt som odlas som ettårig eftersom den är dåligt vinterhärdig. Men på rätt ställe så kan den komma tillbaka år efter år. Odlas i minidrivhus för att sedan planteras om i krukor, använd såjord båda gångerna. Den vill ha en solig växtplats. God till kryddsmör, kassler, lamm, marinader och fläskkarré.

 

inkop21

 

För att vara säker på att jag får upp mina plantor i år, så köpte jag två minidrivhus i går. En låda innehåller 30 stycken små såkrukor och ett lock i genomskinlig plast. Men med tanke på alla mina frön så måste jag nog införskaffa minst två såna här drivhus till. Priset är dock väl överkomligt och väl värt pengarna. 39:- styck gav jag för dessa och då har jag både bästa möjliga miljö för mina växter och samtidigt är det mycket mer praktiskt att hantera dessa lådor, än massor med lösa krukor överallt.

Så nu ska jag bara ha tag på såjord och så är det dags att börja med förkultiveringen av sommarens blommor och kryddväxter. 😀

 

Detta var en del av gårdagens inköp, men jag kom faktiskt hem med ett par saker till som inte har det minsta med frön eller odling att göra…såklart. 😛

Återkommer med det senare! =))

 

Ha en fortsatt fin dag alla! Nu ska jag snart ner och äta middag med min mamma och min bror, som vill vara säkra på att jag äter när jag är ensam hemma. Goaste familjen! 😀

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to “Gårdagens inköp – Blandade frön och minidrivhus”

  1. Ewa Says:

    Härligt snart är det vår!

  2. Ida & Revo♥ Says:

    Hej sötis. Härligt med massa fröer =)
    Jag har ny blogg kika in och säg vad du tycker =)
    Kram

Posted by Cherlindrea
Dated: 16th mars 2010
Filled Under: Balkong & trädgård, Blommor & växter, Kryddväxter, Shopping