Allmänt

Egna djur på äldreboende

artikelbild3Jag läste en artikel i senaste Hundsport om äldreboendet Fruängsgården i Stockholm, det första äldreboendet i stan där man får lov att ta med sig sitt husdjur. Det här tror jag är ett stort steg framåt för äldrevården. Inte bara på grund utav att människor bevisligen mår bättre, både psykiskt och fysiskt, av att umgås med djur, utan också för att det många gånger är förknippat med tragedi när en äldre människa som inte längre klarar sig själv, inte bara tvingas skiljas ifrån sitt hem och sina vanda rutiner, utan också ifrån sitt husdjur. Kanske en katt eller hund som hon eller han haft i många år och som inte har många år kvar ändå. Ofta är husdjuret viktigare än ”bara” ett djur, det kan vara den enda vännen den här personen har, och omställningen från att flytta i från det trygga hemmet till ett vårdhem blir onödigt traumatiskt när de också måste göra sig av med sin vän.

Enligt artikeln har politikerna numera börjat prata om ökad valfrihet i vården, något som har uppfattats som en signal till att äldreboendena måste börja konkurrera med varandra. Att få lov att ta med sig sitt husdjur öppnar för en helt ny möjlighet som jag är övertygad kommer att locka många äldre. Det finns fall där äldre helt enkelt säger nej till vård de egentligen behöver, hellre än att tvingas skiljas ifrån sin bästa vän. Nu slipper de detta.

Ett argument mot djur i vården är oftast allergi. Men då får man helt enkelt göra på äldreboenden som på andra ställen. Vissa avdelningar är för djur, andra inte. Till Fruängsgården får man söka plats, och då vet man att det finns djur där. Antingen tycker man om att umgås med djur eller också så har man eget djur med sig. Likadant är det med personalen. När de söker till avdelningen så ska de veta att detta vårdarbete även innefattar visst arbete med skötsel av vårdtagarnas djur. Det är helt enkelt en utav arbetsuppgifterna som ingår på dessa speciella avdelningarna, och ingenting som man ska kunna klaga på i efterhand. I första hand är det dock meningen att de äldre själva ska sköta om sina djur, men i de fall där de inte klarar av detta går personalen in.

Jag har länge tyckt att detta med djur i vården är något som borde utvecklas mera, självklart mycket för att jag älskar djur och personligen vet hur mycket glädje umgänget med dem kan ge. Men lika mycket för att det också, som sagt, är bevisat, att man blir både lugnare och friskare av att umgås med och sköta om ett djur. Så jag hoppas verkligen att fler äldreboende i landet tar efter Fruängsgården, och utvecklar samma system för medtagande av egna husdjur.

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...