Allmänt

Recepttips: Frasig & krämig citronpaj!

citronpajrecept1

Här kommer det utlovade receptet på citronpajen jag gjorde i påsk. 🙂 Receptet kommer ifrån Lindas bakskola som lägger upp massor av fantastiska recept! 🙂

***

Frasig & krämig citronpaj

Ca 12 bitar

Du behöver:

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1/2 krm flingsalt (eller en nypa salt)

Fyllning:

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 citroner, saft och rivet skal

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. 

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min. 

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader. 

4. Fyllning: Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke. 

5. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt. 

6. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 minuter. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst en timme innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.

***

Själv valde jag att dekorera citronpajen med färska hallon och det var en lyckträff! Hallonsmaken gifter sig fantastiskt med citronsmaken! 

Både Håkan och mamma tyckte att det kanske var lite väl stark citronsmak, och det kan ha berott på att jag använde två väldigt stora citroner. Så är man inte förtjust i markant citron”syrlighet” så ska man kanske minska citronmängden något. Själv älskar jag det och tyckte att den syrliga citronen tillsammans med söta hallon och krämig grädde var helt fantastisk! 🙂 

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...