Allmänt

D.A.P. – Dog Appeasing Pheromone

God morgon alla, denna kyliga oktobermorgon! smiley

I natt har jag äntligen fått sova hela natten utan avbrott, och börjar äntligen känna mig normal igen. smiley Men jag har väl fortfarande en del sömnskuld som jag får ta igen de närmaste dagarna.

I allafall…härom dagen investerade Håkan och jag i något som kallas D.A.P till Loxy. Jag säger investerade, för det var baske mig inte billigt. För över 700 spänn hoppas jag verkligen att det håller vad det utlovar. För dom som inte hört talas om D.A.P, så är det en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon, doftsubstanser som alla däggdjur utsöndrar för att kommunicera ordlöst med sina artsfränder. Framför allt är det tydligt hos digivande mödrar som knyter av till sina ungar med denna doftsubstans, och som ger ungen det lugn och den trygghet den behöver för att utveckla emotionell stabilitet. Jag fick tipset om D.A.P för längesen, av en mailvän ifrån Danmark, som köpt detta på nätet. Men då var jag skeptisk, eftersom jag inte visste något om det, och inte ville testa något som jag inte kände till eventuella biverkningar på. Numera vet jag mera, dels genom en länk som jag hittade på Teus blogg direkt till tillverkarna med massor av information, och dels genom att jag för inte så längesen såg att dom sålde detta D.A.P på Apoteket, och även hos veterinärer, vilket genast gör att det känns mer seriöst. Jag har även fått höra att många veterinärer använder sig av Feromoner på händerna, för att närma sig djur som visar oroligt betéende. Men nu undrar ni säkert vad det här D.A.P ska vara bra för. Det är ganska mycket.

På denna bilden ser ni en så kallad doftavgivare, som man sätter i ett vägguttag. Den avsöndrar kontinuerligt D.A.P (som står för ”Dog Appeasing Pheromone”) i hemmet under ca 4-6 veckor. Det engelska ordet appeasing har ingen direkt synonym på svenska, man kan översätta det med lugnande, betryggande, återförsäkrande. Doftavgivaren med D.A.P används främst inom områden som t.ex. Smällare- och fyrverkerirädsla, Destruktiva beteenden, Överdrivet skällande, Separationsrelaterade problem, Uträttande av behov inomhus, Överdrivet slickande, Anpassning till nytt hem och/eller ny familj, Hjälpa en valp att anpassa sig till sitt nya hem. m.m.

I det här fallet har vi ju problem med att lämna Loxy ensam. Inte bara i hemmet, utan även att jag går några meter ifrån honom, alltså väldigt typiska separationsproblem. Vi har heller inte, trots konstens alla regler, fått honom att helt sluta göra sina behov inomhus, och vi har en hel del problem med extremt skällande på främlingar och även kända besökare. Även i detta fallet ska D.A.P vara till hjälp och ge en form av trygghet så att dessa beteenden kan tränas bort. Man får räkna med en viss tid innan doftavgivaren ger resultat, minst en månad nämns, innan man kan göra en utvärdering. Inför till exempel nyår rekommenderas att man ansluter en D.A.P doftavgivare omkring Lucia, för att det ska hinna göra verkan mot rädslan för smällare och fyrverkerier i tid.

D.A.P spray är mer snabbverkande. En rekommendation är att man kombinerar doftavgivaren med sprayen i vissa fall, så som t.ex. markering inomhus. Hunden gör ogärna sina behov på ett ställe där D.A.P är sprayat, så därför är det en bra idé att spraya de ställen där den vanligtvis brukar lyfta på benet. Sprayen används oftast inom problemområden som t.ex. Bilturer och andra transporter, Åksjuka, Tillvänjning till nya miljöer, Veterinärbesök, Inläggning på djurklinik, Ovanliga och oförutsägbara situationer.

I det här fallet kan även sprayen användas i en situation som är ett svårt problem för oss. Loxy är precis livrädd för att klippa klorna. Vi har fått göra det hos veterinären, men i och med att han blivit räddare för varje gång, så kommer troligtvis lugnande sprutor vara nödvändigt nästa gång, och till sist kanske även sövning. Detta är ju något man vill undvika i största möjliga mån. Med D.A.P kan man träna bort den här rädslan. Genom att spraya D.A.P på sina egna händer och sedan hålla dessa ca 20 cm framför hundens nos i någon minut, så lugnar man ner den såpass att panikframkallande situationer blir lugnare och möjliga att genomföra. D.A.P går även att använda utomhus, i t.ex. situationer som vi råkar ut för dagligen med Loxy, skällande och anfall mot båda andra hundar och människor p.g.a osäkerhet. Man kan spraya D.A.P på halsbandet, (det finns även färdiga D.A.P-halsband att köpa) och därmed ge hunden en trygghet och lugn som gör att den inte känner behov av att skydda, försvara eller hävda sig på grund av osäkerhet eller rädsla.

Det finns säkert många åsikter om det här kan jag tänka mig, men efter vad jag har läst och hört om D.A.P, så kände jag att det var något jag gärna ville prova. D.A.P tillverkas av den kända djurläkemedelsfirman CEVA Vetpharma, som utöver detta även tillverkar bland annat den vanligaste antibiotikan för djur, vaccinationer plus Diarsanyl mot diarre, som de flesta hund- och kattägare med all säkerhet känner till. Liknande preparat med Feromoner finns även för katter, men då heter det Feliway. Feromoner är nämligen artspecifika och har ingen effekt på andra djurarter än just den art den är framtagen för.

Vill du läsa mer om Feromoner, D.A.P och Feliway så kolla denna länken:

CEVA – VetPharma

Där finns en hel del att läsa, och även Apoteket har en hel del information. Nu ser jag fram emot att se vad detta kan ge för effekt på de problemområden som vi inte lyckats komma till rätta med på egen hand.

// Indra – Spänd på resultatet smiley

Gör ett litet tillägg här. Jag läste precis senaste numret av ”Härliga Hund”, och där används D.A.P till en hund som börjat kissa inne pga oro, ifall någon vill läsa vidare om det.

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...