Skönhet & hälsa

Nagelproblem och nagelvård – tips & råd!

naglar-lila11

 

Jag är så himla ledsen för att mina naglar blivit så förstörda.  🙁

Under många år bet jag på både naglar och nagelband, men jag lyckades sluta och mina naglar var min stolthet, lagom långa, starka och hållbara. Men så helt plötsligt började kvalitén bli sämre och sämre. Dom blev fläckiga, räffliga och gick av gång på gång. Jag klippte ner dem eftersom jag inte tycker det är så snyggt när typ varannan nagel är lång och varannan kort, och det tog en evighet innan de växte ut igen. Och när de väl gjorde det så blev dom aldrig riktigt långa och höll dessutom inte länge, eftersom de även börjat skiva sig, vilket naturligtvis ledde till att de gick av igen.

 

Så frågan var..vad var det som hade hänt?

 

Det finns många skäl till att naglarna får dålig kvalité. Mycket kommer inifrån, och i mitt fall började de bli bättre när jag äntligen fick tummen ur och började äta vitaminer för hår, hud och naglar. Jag tappade även hår, och misstänkte därför att det hade med någon brist att göra. Men jag tror inte att det bara var detta. Ända sedan jag använde lösnaglar vid två tillfällen efter varandra i våras, har mina naglar varit urdåliga. Dom har aldrig helt hämtat sig efter skadorna som lösnaglarna och limmet åstadkom. En sak är säker – hur hemska mina naglar än ser ut, så kommer jag aldrig använda lösnaglar igen, inte ens för att dölja mina egna ens för en kväll. Jag har aldrig ångrat något så mycket, eftersom de fortfarande var någorlunda bra då, och dessutom långa, så jag behövde inte lösnaglarna för längdens skull heller. Jag ville bara testa – en test som förstörde alldeles för mycket.

 

Jag har i allafall under månadernas lopp fått en hel del information om nagelproblem, och här tänkte jag dela med mig av lite av det jag har lärt mig. Mycket är säkert självklart för många, men vissa kanske inte vet de här sakerna – det gjorde i allafall inte jag när jag började leta information. Hoppas ni får någon nytta av tipsen.

 

nagelvard1

 

Dåliga naglar beror ibland på vitamin, zink eller järnbrist -som är mycket vanligt hos de flesta kvinnor. Det kan också bero på misskötsel eller ännu vanligare på nagellack och borttagningsmedel, vilket ger torra naglar och ibland t.o.m missfärgade naglar.

A-vitamin som finns i torskleverolja och morotssaft är mycket bra mot sköra naglar.
De flesta vitaminer och mineraler får man i sig genom maten om man äter en varierad och allsidig kost. Men ibland kan naglarna behöva lite hjälp på traven genom ett tillskott, och då är det framför allt B-vitamin och zink som brukar vara det som naglarna lider brist på.
Det finns många olika vitaminer och kosttillskott ute i handeln. Vissa är speciellt inriktade på just naglar, hår och hud och innehåller då främst de vitaminer och mineraler som dessa tre behöver. Det kan vara det bästa om man har ett problem och måste få upp mängden av just dessa ämnen i kroppen. Vill man bara ta ett tillskott för att hålla sina naglar och sig själv i form eller kanske vet att man inte alltid får i sig det man behöver genom maten, så funkar de kombinerade ”1 om dagen”-tabletterna som man kan köpa på apoteket helt okej.
Själv valde jag Panto-3 som jag verkligen är nöjd med. Jag har märkt en viss skillnad även om man får räkna med att det några månader innan resultatet av vitamintillskottet visar sig tydligt på naglarna.

 

nagelvard2

 

Grunden för att få vackra händer och staka naglar är fukt, fukt och åter fukt. Oftast är du med dina händer i vatten flera gånger om dagen och naglarna utsätts för stora påfrestningar och torkar lätt ut om du inte sköter om dem. Gör det till en vana att använda handkräm efter varje tvätt vilket förebygger torrhet och ålderstecken hos huden. Själv har jag en handkräm stående både på nattygsbordet, på skrivbordet, vid handfatet i badrummet och i köket vid diskhon för att inte glömma bort det, men jag använder alltid gummihandskar när jag diskar. Jag har även en liten tub handkräm i handväskan.
Använd också gärna en nagelbandskräm eller olja för naglar morgon och kväll för att behålla naglar och nagelband i bra kondition.

 

*

 

Du behåller bäst resultatet av en manikyr och kvalitén på dina naglar genom att skydda dem från onödigt slitage, till exempel genom att använda gummihandskar vid städning och disk, och att inte använda naglarna som ”verktyg” att peta med, till exempel öppna burkar eller liknande. Försök att tänka på hur du använder dina händer och naglar, efter en liten tid blir du van att röra dig så att du skyddar naglarna utan att tänka på det. Försök att alltid röra Dina händer som om naglarna vore nylackade! Peta aldrig under naglarna, utan använd en nagelborste för att göra rent. Detta för att inte skada den skyddande hinna alla har under nageln där nagel och fingertopp möts. Om Du har ett jobb eller ett intresse där dina naglar utsätts för stora påfrestningar, så boka en tid hos en manikyrist för att få lära dig hur du på bästa sätt sköter om just dina naglar. Det gäller även dig som till exempel har använt lösnaglar som kan skada din egen nagel. Efter det behöver naglarna ofta lite extra vård.

 

nagelvard3

 

En handmassage ökar din blodcirkulation i händerna och hjälper till att få naglarna att växa snabbare. Dessutom är det ett bra sätt att skämma bort sig på. Vanliga problem många har är sköra och gulnande naglar. Sköra naglar kan uppkomma vid för mycket exponering för solljus, en dålig diet eller ihållande användning av nagelförstärkare. Använd en vattensäker lösning som kapslar in nödvändiga ämnen och stöter bort vatten och smuts. Ett vaxigt läppbalsam kan vara väldigt effektiv även för naglar.
Gulnande naglar kan bero på att du inte använder dig av en grundlig yta under ditt vanliga nagellack, eller på grund av nagelsvamp som behöver behandlas. Du kan göra dina missfärgade naglar ljusare genom att använda en typ av scrub som gör naglarna vitare och innehåller mild slippasta, eller med en remover bestående av en citronsaftsliknande ingrediens som bleker den gula färgen.

 

nagellack

 

Om du lackar dina naglar, använd rätt produkter för Din nageltyp! Har du möjlighet så gå till en manikyrist en gång som gör en hand- och nagelanalys och hjälper dig att hitta produkter som passar för just din nageltyp så är det mycket lättare att hålla naglarna friskare själv sen.
Börja med två lager av ett behandlande underlack som passar din nageltyp. Lacka även under nageln, och längst ut på nagelns kant, för att försegla lackningen. Fortsätt med två lager av ditt favoritlack och avsluta med ett förseglande överlack som ger glans och hållbarhet. En droppe av någon form av snabbtorkande produkt på varje nagel förkortar torktiden och skyddar mot repor.

 

Att underhålla sin manikyr är grunden för ett hållbart och långvarigt resultat som syns. Ägna några minuter åt dina händer varje dag, det ger snabbt synligt resultat! Fortsätt med att underhålla din manikyr med ett lager överlack varannan till var tredje dag över den lackning du har för att se till att det alltid finns ett glänsande skyddande lager. Detta förlänger markant hållbarheten på din lackning.

 

naglar-lila21

 

På de här bilderna har mina naglar redan börjat bli dåliga, men jag hoppas att de snart är tillbaka i sitt forna skick.
I det här fallet lever jag som jag lär – och lägger dagligen ner tid för att få upp kvalitén på mina naglar igen.

Jag hoppas att jag snart kan visa upp friska, vackra naglar igen. 🙂

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

  1. säger:

    Vilken bra information. Har själv problem med sköra naglar som ständigt går av (långt ner dessutom)Mina naglar blev mycket bättre efter att jag började äta hirskaplsar från Alpnaering.

    Ha en toppen dag!

    Kram Helén

  2. Många bra tips, hoppas de är bättre snart igen.

  3. säger:

    Tack för tipsen och vilken söt blogg du har 😀

Kommentarer är stängda.