Allmänt Mat & Bak

Dagens recept – Småkakor av mördeg

smakakor1

 

Hej hej på er alla!

 

Nu står min kålpudding i ugnen och det är snart dags för middag. Det blir en tidig sådan idag, jag har hållt på i köket hela dagen och hade ingen lust att ta undan allt för att sedan behöva dra fram alla grejer igen. Så direkt efter dagens kakbak så körde jag igång med middagsmaten.

Annars har jag alltså ägnat en del av dagen åt kakbak. 😀 Jag älskar såna här små mördegskakor och tyckte att det var en perfekt sak att bjuda mina nagelkunder på till kaffet. 🙂 Förmodligen kommer jag att ta ett par bakdagar till och göra lite andra sorter också, men idag blev det kanelhjärtan, nötkakor och finska pinnar. 😀 Jag ska lägga över dem i kakburkar nu tänkte jag. Det ser alltid så hemtrevligt ut med glasburkar fyllda med hembakade kakor på köksbänken tycker jag. 🙂

Här kommer i allafall receptet på dagens kakor, superlätta och supergoda!

 

Småkakor av mördeg – grundrecept

 

Ingredienser

4 ½ dl vetemjöl
½ dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin 

Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning. Sätt ugnen på 175°. Låt kakorna svalna på galler. Förvara småkakorna torrt.

 

Förslag på olika variationer

Finska pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i Dansukker Pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Schackrutor
Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk Dansukker Vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Snurror
Som ovan, fast de båda degarna kavlas ut och läggs ovanpå varandra och rullas samman. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Syltkakor
Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Nötrullar
Rulla ut längder av degen, ca 1 cm i diameter, och skär dessa i bitar som formas till ringar. Pensla ringarna med äggvita och doppa dem därefter i hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Gaffelkakor
Forma degen till en rulle, ca 4 cm i diameter. Skär rullen i 5 mm tjocka skivor. Tryck med en gaffel på varje kaka. Smaksätt med Dansukker Vaniljsocker, kanel eller kakao. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Kanelkakor
Som ovan, fast ”gaffla” inte utan doppa kakorna i en blandning av 2 msk Dansukker Farinsocker och 1 msk kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Choklad eller russinkakor
Blanda in 100 g russin eller chokladbitar i degen. Forma små bollar av degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Trassel
Lägg en degklick i en väl rengjord vitlökspress och pressa igenom degen. Degen kan smaksättas med kakao, ingefära, vanilj eller kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.

Tips
Degen kan även formas till längder som skäres i bitar direkt efter gräddningen. Längderna kan penslas med äggvita och beströs med hackad mandel och Dansukker Pärlsocker eller med kanel.
Degen kan även formas till runda tårtbottnar som läggs samman med sylt eller vaniljkräm. Garnera med grädde samt frukt eller bär.

 

candy_heart11

 

Nehepp, nu är det dags att ta ut kålpuddingen ur ugnen och slå av potatisen.

Ha en fortsatt fin dag alla, och på återseende senare!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. säger:

    Mm, så gott! Jag älskar också mördegskakor! 😀
    Kramar

Kommentarer är stängda.