Allmänt

Stilla kvällspromenader…

God kväll på er alla!

Dessa ljuva sommarkvällar är det så underbart att bara gå ut och gå. Vid den här tiden har vinden oftast mojnat och de dagar den har kylt ner luften med sin blåst känns det helt plötsligt mycket varmare ute. Och de dagar då det varit riktigt höga grader så känns det milt och svalt ute framåt kvällen. Det är den perfekta tiden att gå långpromenad med lilleman också. 🤗

Men jag har hunnit med lite mer än en kvällspromenad idag. 😁 I förmiddags var vi först ca 1,5 timme på gymmet. Det blev dock ett ganska lugnt pass idag. Jag fick något mysko natten till igår som jag inte riktigt visste vad det berodde på. Jag vaknade på natten av starka sting eller kramper i bröstet, i mitten ungefär men lite mer åt högerhållet. Under hela gårdagen hade jag dessa diffusa men starka och faktiskt ganska så smärtsamma hugg i bröstet med jämna mellanrum, och varje gång en kramp kom så blev jag lite andfådd och kallsvettig och kände som ett lätt tryck över bröstkorgen. Visserligen kom det mest i vila, eller ja, det kom väl både i vila och ansträngning egentligen, men det kändes ändå bäst att ta det lite lugnare på gymmet idag. Jag har inte känt av några fler kramper under dagen, bara ett lätt tryck över bröstet, annars hade jag naturligtvis kollat upp det under dagen. Men jag hoppas att det helt enkelt bara var något skumt tillfälligt, sånt där som man kan få ibland utan nån speciell orsak. Eller så måste jag sluta äta lakrits. 🙈 Jag måste nog erkänna att jag tryckt i mig på tok för mycket av den varan senaste veckan och med tanke på att man ska vara väldigt försiktig med stora mängder lakrits så ligger jag nog lite risigt till där. 😅 Så alltså – mindre lakrits ett tag!
Men ett varmt tack till min älskade make och älskade familj som bryr sig, oroar sig och tänker på en så fort det är något. Ni är så värdefulla!❤️


Efter gymmet var det dags för lite nagelfix och därefter lunch. Och då kom jag på att jag ju inte lagt upp receptet på den supergoda jordgubbssylten jag kokade för ett tag sen. Den är faktiskt helt otroligt god för att vara sockerfri. Visst har jag lite sötningsmedel i men inte i närheten av den mängd socker som brukar vara i sylt. Dessutom är det ingen gelatin i, utan nyttiga chiafrön i stället. Den är såå god!

Jag köpte en hel låda kanonfina jordgubbar för bara 250:- och bestämde mig för att koka sylt på 4 kilo och frysa in resten. Det var ett evighetsarbete att stå och rensa och skära jordgubbar. 😅

Det blev en ordenlig gryta med fantastiska jordgubbar. Dom fick koka upp och skummas av och sen tillsatte jag hermesetas lättströ och chiafrön och lät sylten småsjuda en liten stund så den tjocknade. Det är chiafröna som tjocknar och fyller samma funktion som syltsocker eller gelatin, bara så mycket nyttigare och godare. 😍

Efter att sylten svalnat hällde jag upp den i allehanda små burkar med lock. Eftersom jag inte använder någon form av konserveringsmedel i denna sylten så står den sig inte så länge i kylskåp. Därför fryser jag in den i lagom små burkar som man hinner äta upp innan den blir dålig. Och eftersom den här sylten är både nyttig och sockerfri och därmed väldigt kalorifattig så kan jag äta den så mycket mer än jag skulle gjort med vanlig sylt.

Receptet är på en mindre mängd än vad jag gjorde så man får räkna ihop mängden bär, sötströ mm och känna sig för lite med chiafröna. Det är inte alltid det funkar att bara dubbla eller trippla receptet rakt av med alla ingredienser. Men orginalreceptet är som följer:

Sockerfri jordgubbssylt med chiafrön

225 gram jordgubbar

1 msk vatten

2 msk hermesetas sötströ

1 msk chiafrön

Koka upp jordgubbarna med vatten. Låt koka i ca 5 minuter och skumma av sylten om det behövs. Rör ner sötningsmedel och stöt sedan sylten med potatisstöt eller mixa med stavmixer om du vill ha en slät sylt. Lämna annars lite hela bär. Blanda ner chiafröna och låt dom svälla lite under omrörning. Häll upp dom på burkar och ät kallt, eller frys för senare användning.

Njut av sylten på kvarg, gröt, pannkakor eller vad som helst.

Det var vad jag hade att dela med mig av idag. ☺️ Nu ska jag flytta in från altanen och slöa i soffan en stund innan det är dags för sängen. Vi får väl se hur det ser ut de närmaste dagarna, om det blir så varmt som det är sagt.
Ha en fortsatt fin kväll alla och en god natt! 🌸

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...