Allmänt Personligt

Sömnlös i månskenet…

bloggbild1

 

Hej på er därute, ni som kanske är vakna. Vad har ni för er en natt som denna då? 😉

Det har inte blivit någon sömn för mig alls än, och jag måste erkänna att det stressar mig en aning. Klockan fem ringer klockan, och fem i sex åker vi hemifrån. Håkan ska ju till jobbet, det är därför vi ska iväg så tidigt. Men med lite drygt 2 timmar kvar och sedan hela dagen ute på min systers gård med storkalas, massa folk och massa aktiviteter så är det kanske inte så konstigt att jag funderar på om jag kommer gå på öronen fram emot kvällen. *s* Men jag har svårt att komma till ro ikväll. Det har varit en dag full av oro för lilleman, och den sitter förstås fortfarande i en hel del. Dessutom har grannarnas tonårsson passat på att slå runt ordentligt hemma i natt under sin föräldrafria helg, och det har varit mer än ljudligt i mellan varven. 😉

Men jag har också en aning om att det är den här grabbens fel att jag inte kan sova…

 

moonnight1

 

Jag har alltid, även innan jag fick mina nuvarande sömnproblem som kom i samband med ep’n, haft svårt att sova när det är fullmåne. Jag vet att det är många som har det likadant som jag. Bland annat var min mormor var likadan, och det hände faktiskt att vi ringde och pratade nån natt när det var fullmåne, eftersom vi visste att vi båda två låg vakna och glodde i taket ändå. 🙂
Även min kompis Gun har detta problem, så det är inte alls omöjligt att hon också ligger vaken just nu och inte kan sova. Men det är ju ändå en liten chanstagning att bara ringa över klockan tre på natten – ifall hon skulle ha lyckats somna. *s*

 

Det är ganska intressant det där, hur månens olika faser påverkar kroppen, och vissa människor känner av det mer än andra. Månen styr ju till exempel hög- och lågvatten, och då kan man ju bara gissa sig till vad som egentligen händer i våra kroppar, med tanke på att vi består av ca 72% vatten. Den mänskliga hjärnan består av ungefär 85% vatten. Det är ju inte konstigt om vi känner av något som i så hög grad påverkas av månen. Det sägs till och med att fullmånen, som kan påverka något så stort som oceanernas vatten i ebb och flod, även påverkar när vattnet går innan en förlossning. Undersökningar har gjorts på BB och kurvan visar tydligt fler födda barn under fullmåne. Det kan bli helt fullt på förlossningsavdelningarna under fullmånenätter. 🙂

 

Dock säger forskarna att det ännu inte finns några vetenskapliga bevis för att fullmånen skulle påverka oss människor så mycket. Men det finns mycket här i världen som vi är fullt övertygade om, men som inte går att bevisa. Och myterna, berättelserna och erfarenheterna från många sekler tycker jag är bevis nog för att något faktiskt händer under fullmåne.

Jag läste någon gång för många år sedan, att man kunde göra ett experiment med ett glas vatten som man ställde i fönstret en fullmånenatt, men retligt nog kommer jag inte ihåg mer än så. Men jag har ett svagt minne av att man skulle kunna se förändringarna i vattenglaset påverkade av månen.

 

Hur som helst – det är många år som jag, och flera med mig, har haft svårt att sova under fullmånenätter, trots att det först senare gått upp för oss att det var fullmåne den natten. Så teorin att man inte sover för att man förväntar sig att inte kunna sova – självuppfyllande profetia – det tror jag inte heller på. Åtminstone inte i de flesta fall, även om det säkert förekommer det också.

 

Nåväl! Nu har jag haft lite nattliga filosofier här, och det är väl dags att åtminstone försöka få sig lite vila inför den kommande dagen. Den kan bli nog så intensiv misstänker jag. 😛 Visserligen är det först och främst barnkalas för min kära systerson Hugo, men Tess har även planer för oss tre systrar. Bland annat ska vi ut och rida tillsammans, och jag ska få den stora äran att prova Franz häst Esset. Det ska bli sjukt kul! 😀

 

Men som sagt – dags att samla lite krafter inför morgondagen.
Till er som liksom jag inte får sova i natt – tänk på att inte sitta upp hela natten. Även om du inte får sova, så behöver både kroppen och hjärnan få slappna av och vila i lugn och ro i mörkret.

 

Nu ska jag följa mina egna goda råd. 😉

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...