tipsvalentine1

 

En fortsättning på förra inlägget blir detta, med lite tips och andra Alla hjärtans dag-saker än färdiga recept. 😛

Det är inte alltid man har alla saker hemma till de recept man hittar i kokboken eller på nätet. Och då kan det ju vara en idé att modifiera sina egna vanliga bakverk lite. 😉

 

Baka en sockerkaka, kladdkaka eller annan ”vanlig” mjuk kaka, och dekorera den inför alla hjärtans dag genom att klippa ut ett hjärta i papper och lägg pappershjärtat på kakan. Pudra med florsocker runt om hjärtat och när du tar bort pappret har du ett hjärta i mitten. Eller gör tvärtom. Använd i stället pappret ”hålet” efter hjärtat och lägg över kakan. Pudra på florsocker enbart i hjärtehålet och tag sedan bort pappret. Se bara till att kakan har svalnat ordentligt så inte florsockret smälter bort.
Du kan även använda andra saker än florsocker, till exempel färgat socker, cocos eller kakao, något som färgar in det du inte har maskerat.

Ett annat tips är att steka hjärtformade ägg eller små hjärteplättar. Det går lika bra med vanliga lite större hjärtformade pepparkaksformar om du inte har någon hjärtformad stekpanna eller plättlägg för hjärtformade plättar. Det enda du behöver förutom formen är en tång av något slag, till exempel en sk. korvklämma, att ta upp formen med.

Våfflor är också en sak som man kan göra en romantisk liten Alla hjärtans dag-lunch av. Dela upp våfflorna i de hjärtformade delarna och dekorera med valfria godsaker, till exempel grädde, sylt, färska bär eller något annat gott.

Tårtor är lätta att göra hjärtformade även utan hjärtebakform. Klipp ut en mall i papper och lägg på tårtbotten, antingen du gör en egen eller köper färdig. Sedan skär du försiktigt ut hjärtat i tårtbotten runt mallen. Lättast är det förstås att dekorera en hjärtformad tårta med spritsad dekoration av olika slag, till exempel grädde, kristyr och liknande. Men vill du använda ett marsipanlock så är det inte heller så svårt. Själv brukar jag lägga på det rundkavlade eller färdiga locket och se till att det ligger så slätt som möjligt över hela tårtan. Sedan skär jag bort överflödig marsipan runt kanterna. Om kanterna inte blir så snygga så är de lätt att dölja det med till exempel en rand med exempelvis spritsad glasyr, blommor eller små kulor i marsipan eller sockerpasta. Har du små hjärteformar så kan du även stansa ut hjärtan och dekorera marsipanlocket med dem.

Jag har tidigare visat mina dumlekakor här, där jag lade en noblessskiva på varje kaka precis när jag tagit ut dem ur ugnen. Ett tips är att i stället använda de hjärtformade noblessen som finns att köpa, och göra dumlekakorna lite mer Alla hjärtans dag-lika. 🙂 Eller också kan du göra Cupcakes och skära till små hjärtan och dekorera med dem. Till exempel så här som jag gjort tidigare.

 

Men två recept ska jag ändå bjuda på här. Inga kakor med däremot lite romantiska bröd. Och något som kan passa fint som en förrätt eller plockrätt. 🙂

 

hjartformat-brod1

 

Hjärtformat bröd

Ingredienser 4 port:

50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
1 burk kesella lätt
1 dl vetegroddar
ca 14- 15 dl vetemjöl
ägg till pensling
sesamfrö

 

Gör så här:


Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är fingervarm. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, margarin, kesella, vetegroddar och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Låt jäsa minst 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta upp degen och arbeta den lätt. Kavla ut till en platta, ungefär en halvcentimeter tjock. Ta ut hjärtan med pepparkaksformar eller skär degen i egna fritt skapade mönster. Lägg på plåt, klädd med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda cirka 10 minuter.

 

hjartesandwich

 

Hjärtesandwich

Ingredienser 6-8 st.:

2 äggulor
1/2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm chilipulver
50-100 g dessertost (gorgonzola exempelvis)
ca 16 små hjärtan tagna ur vitt bröd (ca 5 cm på bredaste hjärtestället)

 

Gör så här:


Ta en liten kastrull och rör ihop en kräm av äggulor och grädde. Låt den sakta tjockna på svag värme. Skulle krämen, mot förmodan, bli en aning grynig så gör inte det så mycket. Smaka av med salt och chilipulver. Mosa osten och rör ner den i den avsvalnade krämen.
Bred krämen mellan brödskivorna och gärna runt om också. Doppa dem sedan eventuellt i vallmofrön och dekorera med örtkrydda.
Sandwicharna kan med fördel göras någon dag före bjudningen.

 

Hoppas nu att ni får en riktigt fin Alla Hjärtans Dag alla, vad ni nu ska hitta på. 😀

God natt och sov så gott alla!

 

hellokittyheart-32

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to “Lite tips till Alla hjärtans dag!”

  1. iDa & ReVo Says:

    Va roligt att man kan inspirera någon annan.
    Roligt att du tycker om mina kort =)

Posted by Cherlindrea
Dated: 13th februari 2010
Filled Under: Bröd, Delikatesser, Mat & Bak