tallrikshylla1

Hej hej!


Tänkte jag skulle tipsa er om ett hemmabygge så här under sommaren, en sak som jag faktiskt själv ska göra. Eller ja, Håkan ska få göra… *s* 😛
Vi har pratat i ett par års tid om att bygga en tallrikshylla, och då vill jag gärna ha en med hylla även för skålar, kannor och liknande, och gärna knoppar undertill där man kan hänga upp koppar eller muggar. Här kommer i allafall en jättebra beskrivning på hur du bygger din egna romantiska tallrikshylla. 😀

Hyllan har tre hyllplan med dubbla spår. I de yttre ställer du mindre tallrikar medans de större får plats i de inre spåren. I hyllan under får du plats med uppläggningsfat, kannor och liknande.


Du behöver:


Limträ i furu, 18 mm, till: 2 sidor 1 200 x 175 mm, botten 1 005 x 175 mm, hyllplan 950 x 170 mm, 3 hyllor till tallrikarna, 950 x 90 mm, väggfäste 950 x 50 mm.
Tre stöd av furulister, 18 x 25 mm, 986 mm långa.
Panelskiva i 6 mm MDF med pärlspontmönster, 970 x 335 mm.
34 träskruv, 4,5 x 50 mm.
30 dyckert, 25 x 1,4 mm.
Trälim för inomhusbruk.
Tvåkomponentsspackel typ Plastic Padding.
Slippapper, korn 80 och 120.
Fintandad fogsvans.
Cirkelsåg med ett anhåll.
(Handöverfräs med en 10 mm notfräs).
Sticksåg med ett fintandat sågblad.
Borrmaskin/skruvdragare.
Bits till träskruven.
Borr, 2,5 mm.
Försänkare.
Pensel.
Grund- och färdigstrykningsfärg.


tallrikshylla2


Gör så här:


1. Såga ut delarna enligt figur 1. De mjukt formade övergångarna sågar du med en sticksåg och ett fintandat sågblad. Använd cirkelsåg och ett anhåll till botten, hyllplan, hyllorna och väggfästet.

2. Såga ut spåren med cirkelsåg och ett anhåll, se figur 2, och slipa. Spåren är 17 mm breda, 6 mm djupa. Såga de 25 mm breda och 18 mm djupa urtagen för de tre tallriksstöden i hyllsidornas framkant. Slipa alla kanter, ytor och sågsnitt.

3. Den pärlspontsmönstrade panelskivan mellan hyllplan och botten sitter försänkt i 10 mm breda och 6 mm djupa urtag i hyllans baksida. Såga, eller fräs med en 10 mm notfräs och en handöverfräs, urtagen. Panelskivan torkar inte isär i fogarna som vanlig pärlspont brukar göra. Den behöver heller inte kvistlackeras innan målning. Du kan naturligtvis också använda vanlig pärspont, 18 x 95 mm, i furu. Då gör du urtagen 18 mm djupa.

4. Montera. Skruva ihop hyllans delar med träskruv. Se till att skruvskallarna kommer någon mm under ytan så att du senare kan spackla över dem. Börja med botten, hyllplan och väggfäste i sidorna. Mät ut och förborra hålen med en 2,5 mm borr, försänk hålen, ha lite trälim för inomhusbruk i fogarna och skruva samman. Mät sedan in och skruva fast de tre hyllorna och stöden. Limma och spika fast pärlsponten i urtagen på hyllans baksida. Överskottslim som tränger upp ur fogarna torkar du bort med en lätt fuktad trasa.

5. Spackla, slipa och måla. När allt är monterat spacklar du över alla skruvskallar med ett tvåkomponentsspackel. Slipa så att ytorna blir jämna och släta. Avsluta med en strykning grundfärg, mellanslipning med slippapper korn 120 och två strykningar färdigfärg. Här är hyllan målad med en bruten vit nyans, NCS 0502-Y, glans 40.

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 7th juli 2010
Filled Under: Inredningsprylar, Inspiration, Möbler & interiör, Tips!