lussebullsbak1

God kväll på er alla!

Nu har jag slagit mig ner i soffan efter ett par mysiga timmar i köket, med en smula tidigt lussebullsbak. Jag hade egentligen tänkt baka dem till 1:a advent, men jag kommer att ha fullt upp med barnkalas, tårtbak och Ullaredstur den helgen så jag passade på att baka dem i kväll. 🙂 Jag bakar efter jordens godaste recept som ger supersaftiga saffransbullar. Det innehåller Kesella och är mitt absoluta favoritrecept. För er som vill prova det så kommer det här:

Saftiga lussebullar

50 g jäst

5 dl mjölk 3%

150 g smör

250 g kesella

2 dl strösocker

1 g saffran (2 kuvert)

1 tsk salt

16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

russin

1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling


1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

***

Nu ska jag ta mig en kopp te och en nybakad bulle och slötitta lite på tv före sängdags. 🙂 Ha en fin kväll alla, och en god natt när det är dags.

På återseende i morgon igen!

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 26th november 2012
Filled Under: Bakverk & pajer, Mat & Bak