Allmänt Mat & Bak

Dagens recept – Saffranskrans med vanilj

saffranskrans1

***

Hej hej på er alla!

Kikar in på en blixtvisit innan X-men 2 börjar, för att ge er ett dagens recept på en ljuvlig kaka som min mamma tipsade mig om idag. Hon hade provsmakat den och fått receptet på Maxi Stormarknad och var helt lyrisk, och jag var ju bara tvungen att testa det. 😀

Den heter krans i receptet, men jag tycker mer det liknar en butterkaka utseendemässigt. Nåja, här kommer i allafall receptet för den som vill prova.

Saffranskrans med vanilj

Du behöver:


50 gram smör

1 påse saffran (0,5 gram)

2 dl mjölk

15 gram färsk jäst för söta degar

1/2 dl kesella gourmet (10%)

1/2 dl strösocker

1 krm salt

6 dl vetemjöl


Fyllning:


75 gram smör

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker


Pensling:


Ägg

pärlsocker


Gör så här:


Smält smöret. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke.


2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker och salt och rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbete degen ca 5 minuter i maskin eller tio minuter för hand. Täck den med en bakduk och låt jäsa i 30-45 minuter.


3. Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.


4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med resten av mjölet.


5. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, kavla ut degen till en kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


6. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.


7. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.

***

Och det är just vad min kaka gör just nu – svalnar på galler. 🙂 Om fem minuter börjar filmen men kakan bör vara provsmakningsbar i första reklampausen. 😉

Ha en fin kväll alla och en god natt när det är dags! Nu ska jag ägna mig åt superhjältar. 🙂

Photobucket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...