BA4E86DA-522A-4E40-A9FC-C74606783E81

***

Hej hej!

Hoppas allt Ă€r bra med er dĂ€rute denna dag? đŸ€—

Som jag nÀmnde i förra inlÀgget sÄ hade jag en bakdag under fredagen och jag tÀnkte dela med mig lite av ett par recept som jag Àr riktigt förtjust i.
Först och frĂ€mst Ă€r det ett riktigt gott och absolut superenkelt filmjölksbröd som ni ser pĂ„ bilden hĂ€r ovan. Det Ă€r ingen jĂ€st i, och det behövs varken knĂ„das eller jĂ€sas. Ett enklare bröd fĂ„r man nog leta efter. 😊

***

Enkel filmjölkslimpa

Du behöver:

10 dl filmjölk

2 dl mörk sirap
50 g smör, smÀlt

2 tsk malda brödkryddor

1 œ tsk salt

1 msk bikarbonat

16 dl rÄgsikt

GÖR SÅ HÄR

1. SÀtt ugnen pÄ 180 grader. HÀll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rÄgsikt. TillsÀtt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. HĂ€ll degen i tvĂ„ limpformar, ca 1 Âœ liter, smorda eller klĂ€dda med bakplĂ„tspapper.

3. GrÀdda limporna lÀngst ner i ugnen i ca 1 tim. LÄt den svalna i formen. Limpan hÄller sig fÀrska och god ett par dagar i en plastpÄse i rumstemperatur. GÄr bra att frysa in!

***

576F1A81-E0DB-4D6D-B386-8D821800C082

***

Det andra receptet Ă€r ett hederligt kanelbullerecept men vĂ€l vĂ€rt att ta med. 😊

Kanelbullar

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1Âœ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jĂ€st för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • Âœ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l)
    • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
    • 1 dl strösocker
    • 2 msk kanel

Alternativ fyllning:

  • Bred ut 50 g mjukt smör pĂ„ den kavlade degen
  • Strö pĂ„ 2 msk socker
  • 50 g hackad mörk blockchoklad
  • 50 g hackade hasselnötter

 

Gör sÄ hÀr:

  1. VÀrm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jÀsten i en degskÄl pÄ 3-4 l. HÀll över mjölken och rör om. TillsÀtt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
  3. MĂ€t upp mjölet. HĂ€ll det luftigt direkt ur pĂ„sen i ett litermĂ„tt. Skaka inte mĂ„ttet. TillsĂ€tt mjölet men spar Âœ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den kÀnns smidig.
  5. LÄt degen jÀsa övertÀckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knÄda den lÀtt pÄ mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlÄng kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager pÄ kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se lÀngre ner.
  8. LÄt bröden svalna pÄ galler under bakduk.

 

Bullar: SkÀr rullen i 10 delar och lÀgg dem med snittytan upp i pappersformar eller pÄ plÄtar tÀckta med bakplÄtspapper. LÄt jÀsa under bakduk cirka 40 minuter. VÀrm ugnen till 225-250°C. Pensla med Àgg och grÀdda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

 

1B11DAF8-7FD4-4FA9-B552-86FB916E7E30

***

Sist ut Ă€r dessa gudomliga nutellabollar! 😍

BlÄbÀrsbollarna lade jag ut recept pÄ hÀrom dagen och det hittar ni hÀr. Denna gÄngen bytte jag dock ut pÀrlsockret mot cocos i stÀllet.
Till dessa Nutellabollar behöver du:

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • 4 msk nutella
  • pĂ€rlsocker, strössel eller kokos att rulla i
  1. TÀrna rumsvarmt smör och lÀgg i en bunke
  2. LÀgg i socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, nutella och kaffe med smöret.
  3. KnÄda ihop med hÀnderna tills du har en smet utan smörklumpar.
  4. Forma till bollar och rulla dem i pÀrlsocker, strössel eller kokos.

 

Detta var dagens bakverk. Men jag gjorde Ă€ven en riktigt enkel men supergod kebabgryta till middag som jag lĂ€gger upp receptet pĂ„ i ett annat inlĂ€gg. Idag ska jag prova pĂ„ ett nytt fiskrecept. Är det sĂ„ gott som det verkar sĂ„ kommer det receptet ocksĂ„ upp senare. đŸ€—

Nu ska jag stĂ€lla mig och rensa massa kantareller igen som vi fĂ„tt av fina vĂ€nnen Marie. Tusen tack snĂ€lla för dom!đŸ„°

Ha en fortsatt fin dag alla!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 6th september 2020
Filled Under: AllmÀnt