Djur

Tandsten hos djur!

plaqueoff2Jag berättade för ett tag sen att jag upptäckte att Loxy fått lite väl mycket tandsten, och att jag nu stod i valet och kvalet mellan två alternativ. Efter det nämnde jag inte saken mer, men jag har kollat upp båda alternativen och kommit fram till vad jag ska göra.

Plaque Off har jag förstås känt till länge, men jag har inte velat använda det. Orsaken är att jag fick höra av veterinären på Blå Stjärnan här i Borås att detta skulle vara direkt skadligt för hunden, på grund av att det innehåller såpass mycket jod. Jag har diskuterat detta med andra på bland annat chiforum och åsikterna är delade. De flesta håller med om att jod-halten kan skada en hund med redan dålig sköldkörtel, men däremot inte att det ska vara skadligt för en i övrigt frisk hund. Jag kan hålla med om det. Men så var jag hos ytterligare en vetrinär vid ett annat tillfälle, denna gången i Alingsås. Och där fick jag höra samma varning, plus dessutom att ämnena i Plaque Off skulle vara urinstensbildande. Och då blev jag livrädd! Plaque Off blev fullkomligt uteslutet för mig! Efter att ha förlorat flera djur i denna fasansfulla sjukdom så aktar man sig för allt som eventuellt kan framkalla kristaller i urinen.

plaqueoff3

Men så fick även Loxy tandsten, och jag hade två val. Det ena var att söva ner honom för att skrapa bort tandstenen hos veterinären, med alla risker det innebär. Jag söver inte Loxy om det inte är ett absolut måste, med tanke på hans lilla storlek, och dessutom innebär det alltid en viss risk med tandstensskrapningen också, eftersom det kan frigöras bakterier som går ut i blodet med olika förgiftningssymptom som följd.
Det andra alternativet var alltså att ändå prova Plaque Off och se om det hade en sådan effekt på tandstenen att jag kan skrapa bort den själv till slut.
Efter många om och men och flera dagars lusläsande på olika forum om folks erfarenhet av Plaque Off, både positiva och negativa, så valde jag att börja med detta då det ändå kändes som en mindre risk än att söva ner lilleman. Min tanke är att använda det ett tag och kontrollera tandstenen efter hand. När den är såpass porös att jag kan skrapa bort den, så tänker jag sluta med Plaque Off och därefter sköta om hans tänder med tandbostning i stället. Noggrannare den här gången. Många jag har läst om har gjort precis på det här sättet. Sen kör dom en ”kur” med Plaque Off kanske 2-3 ggr/år och tar bort den tandsten som ändå har bildats.

plaqueoff4

Jag har som sagt läst en massa om det här den sista tiden, för att väga riskerna mot varandra och vara säker på att jag gör rätt. Jag är egentligen inte så mycket för tillskott av olika slag, men i det här fallet känner jag att jag får göra ett val. Fortsätter tandstenen att utvecklas i den här takten så kommer han snart att få inflammationer, smärta, tandlossning och kanske ännu värre saker. (Inflammationer i tandköttet kan gå in i kroppen och även sätta sig på njurar, hjärtklaffar och ryggkotor) Alltså skulle situationen kunna bli bra mycket värre.
För er som inte känner till så mycket om det här, så lägger jag även med en informationstext, saxad ifrån Biodistras webplats.

Tandsten och tandlossning är lika vanligt hos hundar som katter. Det är viktigt att vi känner till det så att inte djuren har ont och lider för att vi är okunniga.

Dålig andedräkt
Vanligt är att hundens eller kattens dåliga andedräkt avslöjar att den har tandsten och kanske så långt framskriden tandlossning att flera tänder inte kan räddas. Även utekatter drabbas av tandsten, trots att de lever ett mer ”naturligt” liv.

Plack
Plack är det klibbiga, tunna lagret av bakterier och matrester som ständigt bildas i munnen. Om de första mjuka beläggningarna ligger kvar kommer de så småningom att förkalkas och hårdna till tandsten
.

Tandsten
Tandstenen lägger sig som en gulbrun beläggning på tanden vid tandköttsranden. Sammansättningen av saliven påverkar bildningen av tandsten och det kan till viss del vara ärftligt.Ovanför tandköttskanten bildas tandsten genom att mineraler i saliven fälls ut på tanden. Under tandköttsranden ser tandstenen mörkare ut i färgen beroende på färgavlagringar från småblödningar i tandköttet
.

Den onda cirkeln
I tandsten stormtrivs bakterier. Gifter från bakterierna retar upp vävnaden och benet drar sig undan. Sakta blir fickan djupare och en ond cirkel har startat. Nu finns det plats för mer tandsten och fler bakterier. I slutskedet, när nästan allt ben försvunnit, börjar tanden bli lösare och infektionen är nu så stor att svullnad och värk börjar bli allt vanligare. En obehandlad tand med djupa fickor betraktas snart som ett främmande föremål utav kroppen. Så småningom stöts tanden ut och lossnar
.

Tandlossningssjukdom
Obehandlad tandsten kan orsaka skador i tandens fäste som leder till tandlossning, så kallad parodontit. I samband med tandköttssvullnaden vid inflammation i tandköttet fördjupas tandköttsfickan. Bakteriebeläggningarna utbreder sig nedåt i tandköttsfickan och bindvävsfibrer i fickans botten löses upp. Tandköttsfickorna blir därmed ännu djupare och bakteriebeläggningarna får möjlighet att växa ytterligare nedåt rotytan. Beläggningarna mineraliseras till tandsten och inflammationsprocessen påskyndas.
Rothinnans trådar börjar nu förstöras på grund av inflammationen och käkbenet löses upp. Fortsatt fördjupning av tandköttsfickan sker i takt med plackets tillväxt och upplösning av rothinna och käkben. Tanden blir till slut lös.
Tandlossning är ett sent symtom i sjukdomsbilden. Tecken på utvecklad parodontit kan vara att tänderna flyttar sig eller är lösa
.

Spontana blödningar i tandkött, varbildning, bölder, fistlar och illaluktande andedräkt hör också till sjukdomsbilden. Parodontit kan betraktas som en kronisk sjukdom med ett smygande förlopp. Ofta pågår den under en lång tid utan att ge några påtagliga symtom.

Komplikationer
Tandsten, svullet och blödande tandkött, trasiga tänder och andra sjukdomstillstånd i tandköttet ger ofta diarré hos katt, liksom hos människan. De bakterier som frodas i tandfickor och angripna tänder, speciellt tandroten, vandrar ner i matsmältningskanalen. Katter med trasiga tänder har ofta tandvärk. De dreglar och går ner i kondition och magrar eftersom de inte kan äta lika mycket som tidigare. Dålig tandstatus bäddar ofta för andra sekundära infektioner. I allvarliga fall kan en infekterad tand sprida blodförgiftning som kan förorsaka hjärtsäcksinflammation. Detta tillstånd kan utan behandling i tid förorsaka dödsfall.

plaqueoff5

Jag vill inte med detta inlägg göra någon reklam för Plaque Off, även om jag har använt mig till viss del av deras bilder och info, för än så länge har jag ingen aning om hur detta kommer att slå ut. Men det skulle vara väldigt intressant om någon av er har använt det här medlet och ville tala om hur det har fungerat. Även om jag fick den uppfattningen när jag läste på forumet att åsikterna går isär och folk verkar vara delade ungefär 50/50 så är det alltid roligt att höra vad andra har för åsikter. Själv håller jag alla tummar jag har nu, för att det här ska fungera på Loxy’s tandsten. Men mest av allt hoppas jag ju förstås att det inte ska skada honom på något sätt. Då får det hellre vara verkningslöst.

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...