Mat & Bak

Maffig chokladtårta med peanut butter frosting

chokladtarta1

Jag nämnde i förbigående igår att jag förutom julgodis och annat julbak, även kommer att baka en chokladtårta. Den här tårtan gjorde jag nämligen förra året till nyårsafton, efter ett av Leila Lindholms recept, och jag säger som hon brukar göra – den här tårtan är alldeles galet god och tycker du om choklad i mängder och bara ska baka en tårta i jul så måste det bli den här. smiley Den kräver lite tid och pyssel, men svår är den inte för den sakens skull. Här kommer receptet för den som vill prova. 😉

Maffig chokladtårta med peanut butter frosting.

Förberedelsetid: 25 min
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
200 200 g smör
3 3 dl ljust muscovadosocker
1 1 dl ljus sirap
4 4 st ekologiska ägg
5 5 dl vetemjöl
1.5 1.5 dl kakao av god kvalitet
3 3 tsk bakpulver
2 2 tsk vaniljsocker
1 1 nypa salt
3 3 dl mjölk
200 200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 8 dl florsocker
1 1 dl kakao av god kvalitet
2 2 tsk vaniljsocker
300 300 g Philadelphiaost
2 2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekornation

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.

3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.

7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.

8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.

9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.

11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.

12. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med nötter och bär.

Tips!
Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om man vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i

diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck.
Har man inte 3 teflonformar kan man grädda bottnarna i omgångar istället.
Tänk bara på att smeten blir jämt fördelad.

Lycka till! smiley

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...