God morgon på er därute i stugorna! 🙂witchmorning1

Då var det en ny dag igen och  torsdag står det på veckokalendern. Men inte vilken torsdag som helst, utan idag är det skärtorsdag, och alltså första dagen i påskhelgen.

 

De flesta känner till att skärtorsdagen enligt kristen tro infaller den dagen när Jesus instiftade nattvarden tillsammans med sina lärjungar, nattvarden då han förklarade symboliken mellan sin kropp och sitt blod med brödet och vinet.
Själva namnet skärtorsdagen däremot, kommer av ordet ”skära” som förr betydde ”rena”. Namnet syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid.

 

***

 

Vad som nästan är lika känt är den gamla folktron att skärtorsdagen, eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen, är den tid då häxorna begav sig på fest till Blåkulla på lämpligt fortskaffningsmedel, till exempel en kvast, gren eller någon annan form av vardagligt redskap – ibland även ett husdjur. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd, då de egentligen inte skulle tändas förän på påskafton, för att skrämma iväg häxorna när dom kom tillbaka från Blåkulla.

witch6

Festen på Blåkulla varade fram till Påskaftons morgon då häxan kom hem igen, men under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats. På färden tog hon ibland med ett barn som skulle värvas till Den Ondes tjänst. Berättelser från barn eller vuxna som sade sig på detta sätt blivit bortrövade blev i häxprocesserna det enda beviset – och det enda som behövdes – när häxan skulle fällas.

***

Ön Blå Jungfrun (ibland kallad bara Jungfrun), norr om Öland, är ett ställe som man trodde var häxornas festplats under påskhelgen. Till saken hör att belägg finns för att sjöfarande har utfört offerhandlingar på ön i förhistorisk tid..Den sägenomspunna ön Blå Jungfrun – Blåkulla – reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund och har alltid frestat människors nyfikenhet sedan urminnes tider. Hit färdas alla påskkärringar på sina kvastar enligt den gamla traditionen…  😉

 

witch2

 

Nu är det dags för mig att ta en kopp kaffe och sen ska jag sätta igång med mitt påskgodis igen. 😀 Man vet ju aldrig… jag kanske får besök av några små söta påskkärringar i år igen, och då måste jag ju ha något att ge dom i korgen. =))

 

Ha en jättefin dag alla och på återseende lite senare. Det verkar faktiskt som om solen tänker titta fram här lite idag. 🙂

 

 

 

 Källa: Wikipedia, Susning.nu

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Responses to “Lite skärtorsdagskuriosa på morgonkvisten… ;-)”

 1. C, Betty & Saga Says:

  Go morron!

  Nu måste jag kika på hur bakningen gick igår…. Har inte sett de än! KRAM

 2. Nettisens Says:

  Hej igen!

  Ville bara tipsa dig om en sida som ger mig otrolig inspiration när det gäller bakning och sånt och jag tror den skulle intressera dig också (du kanske redan vet att den finns)

  http://www.bakerella.blogspot.com/

  Kolla in den om du får tid…..

  //Nettisens

 3. Monica Hansen Says:

  Go Morron!

 4. Cherlindrea Says:

  C: God morgon på er. Haha, nej det beror nog på att jag inte lagt upp något på bakverken än. 😛 Jag hade fullt upp med mina påskägg igår, men det kommer mer foton senare. 😀
  Ha en jättefin dag! Kramizar!

 5. Cherlindrea Says:

  Monica: God morgon vännen! 🙂 Hoppas allt är väl? Det ser ju faktiskt ut som om vi skulle få lite uppehåll idag i våra trakter. Kanske ni också?
  Kramizar!

 6. Indra Says:

  Tack för tipset Nettisens! Verkligen en jätterolig sida! 😀

Posted by Cherlindrea
Dated: 9th april 2009
Filled Under: Blandade ämnen