eastercandy11

 

 Nu är klockan över elva så nu ger jag mig faktiskt för ikväll. Men jag har i allafall blivit klar med lite av mitt påskgodis, trots smärre kletkatastrofer och diverse andra avbrott under dagen. 😛

Här är en av mina brickor med färgglada ”påskiga” chokladägg. 😀 Dom är dekorerade med olika typer av chokladlinser – nonstop, smarties och M&M – som är fastsatta med kristyr. Jag var en riktig klant från början och jag blir så arg på mig själv! Jag hade en tub med köpt kristyr som jag tidigare dissat för att den var helt värdelös att dekorera mina cupcakes med. Jag borde ju ha begripit att den inte skulle fungera bättre i det här sammanhanget.
För när jag väl gjorde min egen kristyr så fick jag äntligen ordning på äggen, utan rinn och klet, och det var bara roligt att sitta och dekorera dem. Så har ni planer på att köpa färdig kristyr på tub – gör det inte! Den är bara onödigt dyr och inte alls bra och dessutom är det ju så himla enkelt att göra egen.

eastercandy2

 

Men innan jag kom på mitt misstag så hann jag förstås harva runt ganska friskt med de stackars chokladlinserna, så färgraderna är väl inte så jämna som jag hade tänkt mig. *Skratt* Men dom smakar förhoppningsvis lika gott för det. 😀

 

De här äggen kan man antingen göra på ett enkelt sätt eller också lägga ner lite mer jobb på dem. Roligast tycker jag är att dekorera sina egna ägg, till exempel dem som jag tipsat om här, tryffelfyllda, chokladdoppade marsipanägg. Men man kan förstås också köpa färdiga chokladägg och jag har valt att göra några av mina av köpta ägg, nämligen Kinderägg. 😀 Jag tror att mina syskonbarn kommer att tycka att det är ganska roligt och dessutom en ganska annorlunda form av de Kinderägg dom är vana vid att se. *s*
Jag önskar jag kunde posta mina systersöners – Hugo och Hampuz ägg, dom bor ju så långt härifrån. Men jag har en känsla av att det bara hade blivit chokladflis kvar av dem då. 😉 Det var tufft nog ändå att jobba med Kinderäggen idag, som är så sköra och delar sig så lätt. Jag får stoppa undan deras ägg tills jag träffar dem nästa gång. 🙂

 

eastercandy3

 

Om ni skulle bestämma er för att prova att göra såna här påskägg så har jag framför allt två viktiga råd att ge er:

 

1. Gör egen kristyr!  (se receptet längst ner) och 2. Använd en bomullshandske på den handen du håller ägget i medans du jobbar med det, annars smälter chokladen i handen på dig. 🙂

 

Nu ska jag bara plocka undan det som måste in i kylen över natten och sen ska jag försöka få mig lite sömn.
Har jag tur så får jag sova lite i natt så jag orkar med dagen i morgon. Godiset är långt ifrån färdigt. 😉

 

***

 

Det finns två sätt att göra kristyr på, det ena med äggvita och det andra med Meruenge, äggvitepulver. Här kommer båda recepten:

 

Kristyr 1.

2 tsk Meruenge

2 msk vatten

ca 4 dl florsocker

Blanda alla delar och rör om ordentligt tills kristyren är tjock och trög att röra i. Tillsätt mer florsocker om den är för lös, men ta bara lite i taget. Den tjocknar fort.

 

***

 

Kristyr 2.

1 äggvita

4 dl florsocker

2 krm ättika (24%)

Vispa upp äggvitan med en elvisp till ett hårt skum. Sikta ner florsockret genom en trådsil och fortsätt att vispa. Blanda i ättika. Även här kan man tillsätta mer florsocker om kristyren inte är tillräckligt tjock.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Responses to “Mina färgglada påskägg… ;-)”

 1. Mikka Says:

  Åh va fina! Det där hade jag nog inte haft tålamod till tror jag 😛

 2. Nettisens Says:

  Tusen tack för receptet det ska jag försöka prova redan till helgen. Jättefina påskägg som du har gjort men nog lite för tålamodsprövande för min del.

  Ha en supertrevlig påsk//Nettisens

 3. Cherlindrea Says:

  Mikka: Tack gumman! Ja, ärligt talat så har dom provat även mitt ganska utvecklade tålamod ganska bra ska jag erkänna..haha! Speciellt innan jag körde på en vettig kristyr. 😛

 4. Cherlindrea Says:

  Nettisens: Vad kul! 😀 Du får jättegärna tala om hur det gick sen. Alltid roligt att höra. =))
  Ja, dom här äggen var definitivt ganska tuffa för tålamodet ska jag ärligt erkänna..*skratt* Men det var kul att prova på dem. 🙂

  Ha en jättetrevlig påsk du också!

 5. Anna Says:

  Va duktig du ar! Jattefina!

 6. Indra Says:

  Anna: Tack gulliga du! 😀 Det var lite pillerjobb kan man säga, men det kommer att vara värt det när man ser ungarnas miner. *skratt*
  Kramar om!

Posted by Cherlindrea
Dated: 8th april 2009
Filled Under: Allmänt, Godis, Mat & Bak