orter1

En del kryddväxter är ettåriga och kan sås direkt på växtplatsen, de som tar lång tid på sig, köper du med fördel förodlade och planterar ut dem. De perenna, de som kommer år efter år, planterar du som färdiga plantor från kruka.
I butikernas grönsaksavdelning hittar du mängder av kryddor i små krukor. De är avsedda att konsumeras direkt.
En del av dem kan leva vidare, om du planterar dem i större kruka eller på friland. Vissa av kryddväxterna ”vet var gränsen går”, de håller sig buskiga och fina och behåller formen. Andra breder ut sig, roffar åt sig plats och nästan kväver grannen. Myntorna är sådana! Och spansk körvel! Plantera ihop några olika sådana växter, så kan de slåss om utrymmet inbördes och utan att störa andra.

 

citronmeliss1

 Citronmeliss – Melissa officinalis

 

BESKRIVNING
En härdig perenn växt, som
kan bli 80 cm hög. Hela växten
doftar starkt av citron.
VÄXTPLATS
I full sol eller halvskugga och på skyddad plats. Trivs i kruka och balkonglåda. I lucker och väldränerad jord, gärna blandad med kompost. Håll jorden fuktig, inte blöt. Gödselvattna hela växtperioden. Duscha plantan, om värmen håller i sig. Breder ut sig, bör hållas efter.

ODLING OCH SKÖRD
Förökas med sticklingar, delas eller fröförökas. Självsår sig lätt. Skörda blad och späda toppskott, när de första blommorna slår ut och gärna mitt på dagen. Torkas.
ANVÄNDNING
Färska och torkade blad till te. Användes färsk i alla sammanhang, där citron passar. Bör inte kokas. Vacker som dekoration.

 

dragon1

Dragon Artemisia – dracunculus

 

BESKRIVNING
En härdig, perenn växt. Rysk dragon blir ofta meterhög, fransk 60-70 cm. Rysk dragon är bitter, fransk har en mjuk, behaglig smak.
VÄXTPLATS
I direkt sol eller halvskugga. I näringsrik, lätt jord som hålles fuktig men inte blöt. Rysk dragon trivs överallt, fransk kräver en lugn, skyddad plats. Vintertäck friplanterade plantor vid barfrost.
ODLING OCH SKÖRD
Rysk dragon fröförökas, fransk förökas med sticklingar. Kan delas. Blad och toppskott plockas vid behov. Torka bladen fort eller frys in dem. Torkade blad blir starkt kryddiga, frysta mildare.
ANVÄNDNING
Krydda försiktigt. Ingår i blandningen ’fines herbes’. Huvudkrydda i bearnaisesås. Gott i ägg-, fisk- och lammrätter.

 

dill1

Dill

Vad vore färskpotatis utan dill och kräftor utan krondill? Odla en rad dill,
så får du bådadera!

 

BESKRIVNING
Ettårig växt, 50-100 cm hög. Både de findelade bladen och de vackra blomflockarna, dillkronorna, doftar och smakar gott. Det finns sorter, som odlas för bladens skull och som går i blom sent.
VÄXTPLATS
I sol eller halvskugga och om möjligt på varm och skyddad plats. Näringsrik, genomsläpplig och lucker jord, som inte står blöt. Passar lika bra på friland som i låda och kruka.
ODLING OCH SKÖRD
Frön kan sås i omgångar flera gånger under sommaren. Dill, som odlats direkt i en jordsäck blir alltid fin. Gallring behövs inte. Plantorna bör inte torka, så vattna om regnet uteblir. Bladen skördas efterhand, plockas av nerifrån och uppåt och kronorna, när de är väl utvecklade.
ANVÄNDNING
Bladen används färska som krydda till sallad, soppa, majonnäs och får koka med på färskpotatis, på fisk och i fiskbuljong och i bön- och tomaträtter. Kan frysas in för vinterbehov. Enklast är att klippa bladen direkt ner i burken.

Dillkronorna används till kräftor, till sillinläggningar och som brännvinskrydda.

 

krondill1

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to “Odla dina egna kryddväxter – del 2”

 1. Emma Says:

  Kikade in här lite jag 🙂

 2. Monica Hansen Says:

  Jag älskar färska kryddor, mums!

 3. Hundmodebloggen/Emma Says:

  Nä, jag har ju inga gröna fingrar. Men en man som älskar att laga mat och drömmer om en massa odlingar på nya uteplatsen! Ska skicka in honom här för lite inspiration 🙂
  Kramar!

Posted by Cherlindrea
Dated: 15th april 2009
Filled Under: Kryddväxter