Pyssel & handarbete

Pysseltips – Klä gamla glasburkar i vackert tyg!

tygburk7

 

Tro det eller ej, men min burk är klar! *skratt*

 

Det har ju egentligen inte varit frågan om några svårigheter. Jag har bara inte fått det hela gjort, eftersom jag haft så mycket annat på gång. Men här kommer i allafall beskrivningen på min tygklädda glasburk för den som vill göra en likadan. Den här ska jag ju ha som askkopp på balkongen, men man kan ju ha dem till massor av saker och jag har redan planer på att göra fler till andra saker. Om inte burken behövs diskas med jämna mellanrum så går det ju bra att limma fast tyget på burken, som kanske är det vanligaste när man klär burkar med tyg. Men jag ville ju gärna kunna göra rent den här burken och inte bara behöva slänga den när den var smutsig, så utmaningen låg i att hitta på en ”klädsel” som var avtagbar. 😀

 

tygburk1

Du behöver en glasburk – jag tog en tom och urdiskad smörgåsgurkburk, men man kan förstås även köpa tomma glasburkar – ett tyg du tycker om, hobbylim, textillim, spetsband, ”siden”band, resårband, snedslå, säkerhetsnål och valfria dekorationer. Och så behöver du en symaskin. Självklart går det att sy för hand också, men det blir lite petigare förstås.

Lägg burken på tyget, mät och klipp till tyget så det räcker till att täcka burken runt om plus ca 1 1/2 cm sömsmån. Höjden på tyget bör vara ca 2 1/2 cm högre än burkens höjd.

 

 

tygburk2

 

Sicksacka runt hela tygstycket så det inte repar upp sig och sy en 1 1/2 cm bred kanal längst ner. Trä ett resårband igenom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Jag valde ett smalt resårband för att det inte ska bli för knöligt längst ner där man drar åt resåren, så burken står och vinglar.

 

 

 

tygburk3

Sy en 1 cm bred kant längst upp mot burkkanten. Tyget får lite styrsel och dessutom blir det snyggare. Här kan man välja att låta det vara så här, men jag sydde fast ett vitt 2 cm brett spetsband på kanten. Jag har dessutom valt att göra min ”burkklädsel” lite lös upptill, men om man vill ha den mer åtsittande, så kan man sy en kanal och trä igenom ett resår även upptill. Då får burken ett lite ballongkjolsliknande utseende.

Knyt sedan ihop resårbandet med tyget på avigsidan och sy ihop tyget som en tub. Lämna ett sprund på ca 2 cm längst upp. Sy fast ett ”siden”band uppe i kanten på de två sprunddelarna. Vänd tyget rätt och trä det på glasburken. Knyt ihop ”siden”banden upptill så klädseln hålls uppe.

 

tygburk4

 

Så var det dags för locket.
Lägg det på avigsidan av tyget och rita med en penna runt om kanten. Klipp ut rundeln med ca 1 cm extra runt om för lockkanten. Eller om du inte vill ha en snedslå som jag valde, eller annan avvikande färg på kanten, så gör du tygrundeln lite större så den går att vika in på insidan av locket. Då är det dock viktigt att tyget du har valt är såpass tunt att det fortfarande går att sätta på locket. Helt går det förstås inte att skruva på det eftersom det kommer tyg i mellan, men med ett tunt tyg så kan man ändå sätta på locket så att det sitter fast.

 

 

 

tygburk5

 

Applicera hobbylim på locket och fäst tygrundeln runt hela locket och även kanten. Låt torka. Vik sedan upp snedslåns ena kant och fäst den på lockkanten med textillim och fäst den andra delen av snedslån på insidan av locket. Låt torka.

 

 

 

 

 

tygburk6

 

Dekorera sedan locket med valfria saker som till exempel tygblommor, pärlor, rosetter, strasstenar, snäckor eller annat. Jag valde att limma fast en färdig tygrosett från Panduro Hobby med textillim och två hjärtformade pärlor i tygernas färger blått och vitt med kontaktlim. Tänk på att du kan behöva ett lite starkare lim eller limpistol om du limmar fast stenar eller pärlor, men att till exempel kontaktlim inte är till för tyg, så limmar man fel blir det fula fläckar.

 

I det vita sidenbandet som rosetten är knuten av, hänger ett litet hjärta i metall med texten ”Made with love”. De finns även att köpa med andra texter, till exempel ”Handmade”, en charmig liten detalj på hemmagjorda pysselsaker tycker jag. 😀

 

Jag blev i allafall riktigt nöjd med min lilla askkopp, och det här är ju bra mycket trevligare att ha på balkongen, än en läskig genomskinlig glasburk där man ser det otrevliga innehållet.

 

Tusen tack för tipset Nicole! 😀

Nästa projekt blir nog en kakburk tror jag, fast klädd i något roligt papper, nån läcker tapet eller så. 😉

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. Ellen säger:

    hej!Jag är en tjej på 12 sommrar .Vilken smart idé! Den kommer nog jag sno av dig vid flera tillfällen 😉 (Ursäckta min stavning)Ialla fall super bra idé! Men jag tänkte fråga dig en lite konstig fråga. Du har den finaste hemsida jag har sett!! 🙂 och då tänkte jag fråga dig hur du har gjort,ex om du har använt photoshop elr liknande.

    ps.skulle vara väldigt tacksam om du svarade :)ds

    kram Ellen

  2. Cherlindrea säger:

    Hej Ellen! Tack så jättemycket, vad gulligt skrivet av dig! 😀 Roligt att du tyckte om idén med burkarna också. Jag har förvandlat många olika gamla burkar på det sättet som jag använder till alla möjliga saker. 🙂
    Till hemsidan då, eller bloggen egentligen, som det här ju är. Jag använder mig av lite olika program. Först och främst WordPress, som är ett bloggprogram. Det är det som är hela bloggen så att säga, och där man skriver, infogar bilder eller vad man nu vill ha på sidan. Alla bilder, foton och annat som ligger där har jag däremot gjort i dels Photoshop som du gissade, men även i Paint Shop Pro som är ett lite mindre svårt program än Photoshop. Hela sidan ligger på mitt eget webhotell och domän som jag har hos en leverantör som heter One.com.

    Det är väl lite i stora drag hur jag gör min sida. 🙂 Är det något mer du undrar så får du gärna skriva igen. Om jag skulle dröja lite med svaret så beror det på att jag åker på semester i morgon, så det kan ta lite tid innan jag hinner svara.

    Ha det så jättebra!
    Kram//Indra

Kommentarer är stängda.