bullar3

 

Ja, jag ligger ju en dag efter här på grund av bloggkrånglet i förrgår, så bullbaket var egentligen igår. 😉
Jag har aldrig bakat andra bullar än kanelbullar under alla år jag har bakat, (förutom blåbärsbullarna som vi kladdade med på Kanelbullens Dag förra året.. *s* Dom blev supergoda – men blå. :-P) Men i allafall, igår bestämde jag mig för att prova ett par andra recept, istället för det gamla kända och trygga. 😉

 

Dessa recepten fick jag också när jag var uppe i Härnösand, och ville gärna testa dem. Och jag blev stormförtjust i båda sorterna!

 

bullar1

 

Bullarna i recept nummer 1 är Sockerkringlor – enkla bullar med lite kardemumma i degen och sockrade efter gräddning.
Här kommer receptet:

 

Sockerkringlor:

 

Du behöver:

 

50 gram jäst

3 dl mjölk

200 gram kesella

2 ägg

1 dl socker

200 gram smör, rumsvarmt

2 krm hjortronsalt

ca 15 dl vetemjöl

 

Garnering: Smält smör och socker

 

Gör så här:

 

1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt kesella, ägg, socker och smöret i klickar.

2. Blanda ner hjortronsalt i lite av mjölet och rör ner i smeten. Häll i resten av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 40 bitar. Rulla ut till längder och forma kringlor. Låt dem jäsa i 30 minuter till.

4. Grädda kringlorna i 225 grader, 8 minuter. När kringlorna svalnat, pensla dem i lite smält smör och doppa dem i socker.

 

bullar2

 

Det andra receptet är supergoda Vaniljsnurror – grymt goda bullar! 😀

 

Du behöver:

 

Vetedeg:

 

50 gram jäst

5 dl mjölk

150 gram smör

1 dl socker

1 tsk malen kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 13 dl vetemjöl

 

Fyllning:

 

125 gram smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vaniljkräm

*

Florsocker

 

Gör så här:

 

1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Rör smör och socker smidigt.

2. Blanda i jästmjölken, kardemumman, bakpulver och det mesta av mjölet i smöret. Arbeta till en smidig deg.

3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

4. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tillsätt vaniljkrämen och rör ihop allt.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta. Bred på fyllning och rulla ihop som en rulltårta. Skär i bitar och låt dem jäsa i 30 minuter.

6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, 10 minuter. Sikta lite florsocker över när bullarna svalnat.

 

Lycka Till! 😀

 

Min bullbakardag resulterade i 40 Sockerkringlor och 100 vaniljsnurror.  😛 Nu ska jag koka mig en kopp te här och kika på ”CSI Miami”. ..Och kanske ta mig en liten bulle… 😉

 

Ha en mysig kväll alla!

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 23rd juli 2009
Filled Under: Bakverk & pajer, Bröd, Mat & Bak