AllmÀnt

Omplantering och bakning – igen!😁

7B3EE583-5495-4118-9F74-160C2842CFFB

Hej pÄ er!

Hoppas ni har det bra trots allt regn och rusk. đŸ€— Det Ă€r ju inget vidare roligt vĂ€der precis och det Ă€r en himla tur att jag har en massa inomhusprojekt att pyssla med, annars hade jag nog klĂ€ttrat pĂ„ vĂ€ggarna av rastlöshet. Jag vill ut! Ut i naturen och fota, promenera med Lotus och njuta av vĂ„ren. Men just nu kĂ€nns det inte som sĂ„ mycket vĂ„r att njuta av. Förutom mina smĂ„fĂ„glar dĂ„. 😍 Dom kommer hit och Ă€ter oavsett vĂ€der och det Ă€r sĂ„ himla mysigt att titta pĂ„ dom. Inte bara för att fotografera dom, utan helt enkelt för att studera dom och deras beteende. Mina fina goa farbror kom förbi igĂ„r med en kikare till mig, och med farfars gamla fĂ„gelbok bland andra böcker. SĂ„ himla roligt att titta i den. 😃 Farfar var precis lika tokig i fĂ„glar som jag Ă€r. đŸ„°

***

Idag har jag i allafall Ă€gnat mig Ă„t att sĂ€tta om en massa plantor, bĂ„de mina tomatplantor och mina förodlade sommarblommor.  Jag har aldrig varit kĂ€nd för direkt gröna fingrar men i Ă„r har mina blommor verkligen Ă€lskat mig. 😁 Dom vĂ€xer sĂ„ det knakar och blommar sĂ„ det inte Ă€r klokt! 😍 Nu fĂ„r vi se om dom överlever det hĂ€r sista dock. 🙈

***

746F2E8E-DA20-40C7-9582-51F607BA944B

IgĂ„r hade jag en bakdag igen och eftersom jag Ă€ven har mitt ”vĂ€xthus” i köket sĂ„ blir det mer eller mindre kaotiskt sĂ„ fort jag gör nĂ„got i köket. 🙈😅 Det hĂ€r Ă€r en synnerligen vanlig bild av vĂ„rt köksbord nĂ€r jag Ă€r mitt uppe i nĂ„got. MĂ€ngder med odlingar av olika slag, kakor som stĂ„r pĂ„ avsvalning, köttkvarnen som Ă€r framtagen ur skĂ„pet inför köttfĂ€rsmalande idag och sĂ„ sjĂ€lvklart – kameran mitt i allt ihopa för att kunna fota fĂ„glarna om dom kommer till matplatsen utanför. 😄

***

2199D9FE-32ED-45CA-8A68-328EBABD54DD

Mitt största mĂ„l under bakningen var egentligen att fĂ„ till ett gĂ€ng av dessa smĂ„ figurkakor lĂ€ngst upp till vĂ€nster. Nej, det Ă€r inga pepparkakor. 😁 Det Ă€r spröda vaniljkakor i olika motiv som jag ska dekorera med kristyr och sockerpasta. Det viktigaste var dock att fĂ„ klart dom för dekoration lĂ€ngre fram i veckan.
För övrigt bakade jag mina numera klassiska nutellabollar som jag vid servering ska fylla med chokladkrĂ€m. 😋 Sen blev jag inspirerad av en tjej som var och gjorde sina naglar hĂ€rom dagen och som hade bakat i hemkunskapen i skolan den dagen. Deras uppgift var att baka ”sju sorters kakor” och nĂ€r hon rĂ€knade upp alla olika sĂ„ nĂ€mnde hon bland annat cocostoppar. Det var sĂ„Ă„ lĂ€ngesen jag bakade sĂ„na sĂ„ det var jag ju bara tvungen att göra. Och sĂ„ valde jag att doppa mina i smĂ€lt Marabou mjölkchoklad.
DĂ€rutöver gjorde jag mandelmusslor för första gĂ„ngen i mitt liv. Jag har massor av formar som bara legat i skĂ„pet Ă„r efter Ă„r, men det har bara inte blivit av. Nu fick jag Ă€ntligen fram alla formar och det var riktigt roligt att baka dom, trots att det var ett enormt ”pillejobb” att fĂ„ ut alla kakor ur formarna.

***

C1D75BD2-9D67-4E74-ACA4-674A5C5E2DCB

Dessutom var det ett riktigt terapiarbete att diska och torka alla dom hĂ€r formarna. 😆

Hur som helst sĂ„ blev det lite nytt att lĂ€gga i frysen för framtida fikor. 😊 Men ett par stycken mandelmusslor fick bli lördagsfika till mig och maken, och sjĂ€lvklart gick nĂ„gra ivĂ€g till mamma och brorsan ocksĂ„. đŸ€—

***

52E031C5-CB23-43B6-9541-25BF10D52C33

Jag vispade bara lite grĂ€dde och fyllde mandelmusslorna med, och lade pĂ„ lite fĂ€rska jordgubbar och hallon, och en liten chokladbit. đŸ€—

***

Receptet pĂ„ mandelmusslorna fĂ„r ni hĂ€r. 😊

MANDELMUSSLOR

 • 100 g sötmandel
 • 5 dl vetemjöl
 • 210 g smör, rumstempererat
 • 1,5 dl strösocker
 • smör, smĂ€lt till formarna
 • 45 veckade formar (runda eller ovala)
 • ev grĂ€dde, till servering
 • sylt (eller fĂ€rska bĂ€r, ev till servering)

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader.
 • SkĂ„lla, skala och mal mandeln. (SkĂ„lla genom att lĂ€gga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte lĂ€ngre, dĂ„ kan de lĂ€tt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). LĂ€gg mjölet i en hög pĂ„ bakbordet. Gör en fördjupning och lĂ€gg mandeln dĂ€r tillsammans med smöret och sockret.
 • Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. AnvĂ€nd fingertopparna. LĂ€gg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
 • Pensla formarna med smĂ€lt smör. Rulla ut degen i lĂ€ngder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
 • GrĂ€dda formarna i cirka 8-10 minuter. StjĂ€lp försiktigt upp kakorna medan de Ă€nnu Ă€r varma.
 • Servera mandelmusslorna som de Ă€r eller fyll dem med grĂ€dde och sylt eller fĂ€rska bĂ€r.

 

4322AE9F-6B81-4BF9-8EB8-0738EC1F710B

***

Nutellabollarna hittar ni hĂ€r och övriga recept kommer i ett senare inlĂ€gg. 😊 

Nu ska vi börja förbereda middagen hĂ€r. Ha en fortsatt fin dag alla och pĂ„ Ă„terseende! 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...