Mat & Bak Vardagsbetraktelser

Hallon- och blåbärspaj på kvällskvisten… :-)

paj1

Tro det eller ej, men jag fick klart min paj till sist! smiley Så nu har vi precis avnjutit den tillsammans med hemmagjord vaniljsås, också efter Leilas recept, och jag kan inte annat än att hålla med om vad hon sa i tv-programmet när hon gjorde detta; Jag kommer aldrig mer att köpa pulvervaniljsås. Jisses, den här var helt outstanding!!

paj2

Här ligger pajdegen färdig i plasten, och ska nu in i kylen och vila en halvtimme. För att göra Leilas paj behöver du följande:

Mördeg:

300 gram kallt smör

8 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 stycken ekologiska ägg

1 msk kallt vatten (om det behövs)

Gör mördegen såhär:

1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

2. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Klä en pajform med ca 2/3 av mördegen.

paj3

 

paj4

Det här behöver du till fyllningen:

500 gram frysta björnbär 2 pkt (jag själv tog hallon)

500 gram frysta blåbär 2 pkt

Rivet skal av 2 stycken citroner

2 dl socker

3 dl potatismjöl

Så här gör du:

5. Rör ihop bären.

6. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet.

Potatismjölet är till för att binda vätskan i bären.

paj5

7. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1 1/2 cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen.

8. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.

9. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

paj6

Till pajen gjorde jag alltså också den här rårörda vaniljkrämen och den kan jag absolut rekommendera. Så otroligt god och så enkel att göra. Det finns liksom ingen anledning att köpa färdigt efter att man har smakat den här. *s*

Du behöver:

1 st vaniljstång

6 st äggulor

1 dl strösocker

6 dl vispgrädde

Det här receptet är för 8 portioner.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(1) kommentar

  1. […] Recepten på både pajen och vaniljsåsen har jag bloggat om tidigare, och ni hittar dem här om ni vill prova dem. Den här gången blandade jag dock även i björnbär tillsammans med […]

Kommentarer är stängda.