God morgon på er!
Jag tillhör verkligen inte morgonmänniskorna i vanliga fall, så till vida att jag avskyr att behöva väckas tidigt av väckarklocka. Men vissa perioder på året vaknar jag väldigt tidigt av mig själv och älskar det! Dels under varma, ljusa sommarmornar, då jag kan gå ut direkt och sätta mig på altanen med morgonkaffet. Eller gå ut en tidig promenad med Loxy, höra humlesurr och känna värmen dallra i luften redan klockan sex eller sju på morgonen. 🙂
Men även december är en sådan tid. För trots mörkret och kylan så älskar jag att gå upp tidigt, tända mina glittrande granar i vardagsrummet och i köket, tända adventsljusstakar och värmeljus i fönstren och stearinljus och blockljus på bord och i lyktor. Och sedan höra när kaffet börjar bli färdigt, känna doften som sprider sig i hemmet och blanda sig med kaneldoften från mitt Yankee Candle-doftljus. Det är livskvalitét för mig! 🙂
***
Igår hade jag en liten julgodisfixardag igen. 🙂 Jag tar lite i taget när jag har tid och ork, så slipper jag stressa ihjäl mig sista dagarna före jul. Igår blev det en favorit i repris och en nyhet som jag aldrig provat tidigare.
***
Dels gjorde jag min egen variant av havrebollar, med ganska lite kakao i men i stället två askar nötcréme och nästan en hel burk nutella. 😀
Dels provade jag att göra hemlagade toffeefee. Det gick sådär…haha! Eller ja, smaken blev fantastisk! Men eftersom jag fortfarande, efter alla år av bakning, inte fått tummen ur och köpa mig en sockertermometer, så fick jag bara chansa på kolasmeten. Jag gjorde kultest efter kultest utan att det var klar, och helt plötsligt var det jätteklart! Så det blev…ehh..knäck i stället..typ! Haha!
***
***
Det var lite pyssel och kladd och jag skulle gett mycket för de där supersmarta knäcktrattarna som man kan köpa nu, som portionerar ut knäck, kola, smält choklad osv i formarna. Men det är i allafall kola i botten, en rostad hasselnöt i varje form, smält nougat över det och till sist, en chokladklick uppepå varje. 🙂
***
***
Havre/nutellabollarna gjorde jag lite extra julfestliga genom att blanda silver- och guldkulor i pärlsockret förutom en burk som bara är rullad i cocos. 🙂
Här är receptet på dessa bollar om någon vill testa en absolut underbar kaka!
***
För er som vill prova hemmagjorda toffeefee så har ni receptet här. Men jag rekommenderar en termometer före kulprovet, det är helt klart säkrare. 🙂
***
HEMMAGJORDA TOFFEEFE
Ca 30 st
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 30 hasselnötter
Garnering:
100 gram nougat
50 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker och låt röran sjuda till ca 120 grader. Har du ingen termometer så gör kulprovet. Rör helst inte om i grytan under kokningen.
2. Under kokningen: Rosta hasselnötterna i en het torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem. Lägg dem därefter i en handduk och gnugga bort skalen.
3. Häll kolasmeten i aluminiumformar och lägg en nöt i varje. Ställ formarna kallt en stund.
4. Smält nougat i vattenbad och lägg en klick i varje form som smälter ut över varje kola. Låt pralinerna stelna i kylskåp innan du avslutar med en klick smält choklad på toppen.
***
Det var dagens lilla recepttips! 🙂
Nu ska jag fixa i ordning mig lite och så ska maken och jag åka iväg och äta frukost på underbara Ellagården. 🙂 Också livskvalitét att göra såna saker lite då och då utan någon speciell anledning.. bara för att det är mysigt! 🙂
På återseende alla och ha en fin dag!