4FE2D309-DBE0-46DC-AC1E-E30C6826D4F0

***

God kvÀll pÄ er!
Hoppas ni har haft en fin dag. â˜ș Det har ju varit riktigt skönt bitvis, Ă€ven om det kanske inte varit jĂ€ttevarmt.
Vi Ă„kte ut och hĂ€lsade pĂ„ min bror under dagen och tog med oss lite fika som jag bakade hĂ€rom dagen. Flera olika sorters rabarberbakverk. 😍

***

Vi var nĂ€mligen ute i Fristad pĂ„ deras nystartade Reko-ring förra veckan, och dĂ€r köpte vi bland annat jĂ€ttefina rabarber frĂ„n Naturbruket i Änga. Jag Ă€lskar de hĂ€r reko-ringarna, dĂ€r man har möjlighet att köpa nĂ€rproducerat och stötta vĂ„ra egna odlare. Dessutom Ă€r det fantastiska produkter man fĂ„r och vi har hittills varit supernöjda! Den hĂ€r gĂ„ngen köpte vi Ă€ven potatis frĂ„n Ryberg i Gingri (hittade ingen lĂ€nk dit tyvĂ€rr) och kalvdans frĂ„n Kullings.

4E51D54B-4A03-4FA1-B74F-E6B51F63D9D5

***

Jag bestĂ€mde mig i allafall för att baka lite olika saker med rabarbern. Jag köpte dels vanlig rabarber, dels nĂ„got som hette glasrabarber och som Ă€r mörkerodlad och ska vara mildare i smaken Ă€n vanliga. Jag skulle kanske ha gjort rabarberkrĂ€m eller nĂ„t av dessa i stĂ€llet för i kakor kĂ€nde jag inte sĂ„ stor skillnad. Men Ă„ andra sidan Ă€r jag ingen rabarberfinsmakare heller. Jag tyckte bĂ„da sorterna var lika goda. 😁

***

5B68E90B-8C0C-4AC1-B352-776FFD77B09B ***

SĂ„ jag bestĂ€mde mig för fyra olika sorter. Det första jag ville prova var en supergod kaka som vi fick provsmaka nĂ€r vi köpte rabarbern. SĂ„ jag mailade helt enkelt tjejen frĂ„n Änga och frĂ„gade om jag kunde fĂ„ receptet och det fick jag. 😍

Dessutom ville jag baka en ”sockerkaksliknande” kaka fast i lĂ„ngpanna och tvĂ„ olika sorters muffins. Alla kakorna var otroligt goda och otroligt lĂ€ttbakade. SĂ„ jag tĂ€nkte dela med mig av recepten hĂ€r, och först ut Ă€r kakan frĂ„n Änga, Sivs kaka. â˜ș

***

SIVS KAKA

Du behöver:

300 gram smör, smÀlt

4 Àgg

6 dl strösocker

6 dl vetemjöl

Gör sÄ hÀr:

1.SmÀlt smöret.

2.Vispa ihop Àgg och strösocker.

3.TillsÀtt mjölet och det smÀlta smöret.

4.HĂ€ll smeten i en lagom stor smord form.

5.Strö över finhackad rabarber och strö dÀrefter över socker.

GrĂ€dda kakan i 175 grader i ca 50 minuter – 1 timme.

***

Den hÀr kakan innehÄller inget bakpulver och blir nÀstan lite mer som en paj, och otroligt god!
***

B959BF58-4757-4FBB-99A3-28EB61854E34
***

Kaka nummer tvÄ hittade jag pÄ nÀtet pÄ receptsidan Mitt kök.

RABARBERKAKA I LÅNGPANNA

Du behöver:

20 bitar
  • 3 Ă€gg
  • 4 dl strösocker
  • 200 g smĂ€lt smör
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver
  • 4 dl mjölk
  • 1 liter skivad rabarber
  • 1/2 dl pĂ€rlsockerGör sĂ„ hĂ€r:
  1. Vispa Àgg, socker och smÀlt smör pösigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. VÀnd ner.
  3. Rör i mjölk.
  4. HÀll smeten i en bakplÄtspappersklÀdd form, antingen en lÄngpanna eller en större form.
  5. Hacka rabarber.
  6. Strö rabarber och pÀrlsocker över smeten.
  7. GrÀdda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter pÄ 200 grader.
  8. SkÀr i bitar och servera med vaniljsÄs eller grÀdde.

De andra tvÄ kakorna, eller muffinsen, Àr egentligen samma recept men jag gjorde en liten Àndring sÄ att det blev lite variation. HÀr kommer receptet frÄn Recepten.se.

RABARBERMUFFINS

Du behöver:

Muffinssmet:

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 st Ă€gg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2,5 dl (150 g) vetemjöl
  • ca 150 g (3-4 dl) rabarber
  • 0,5 msk potatismjöl
  • ev. 2 msk strösocker

Gör sÄ hÀr:

  1. MÀt upp smör och strösocker och lÄt stÄ framme en stund sÄ att smöret blir mjukt.

2. Placera ut bakformar pÄ en plÄt.

3. Skala rabarbern och skÀr i smÄ bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet. Om rabarbern Àr extra syrlig (oftast pÄ försommaren) sÄ kan man Àven strö pÄ socker.

4. Blanda runt sÄ det fastnar pÄ rabarbern (detta kan man göra direkt pÄ skÀrbrÀdan, tar man socker kan det vara lÀttare att blanda runt i en skÄl).

5. Rör ihop smör och socker till en jÀmn smet. Det gÄr bra att anvÀnda elvisp med vispar som man kan fortsÀtta anvÀnda i alla steg i receptet fram till att man blandar ner rabarberbitarna.

6. TillsÀtt Àggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje Àgg till en fluffig smet.

7. TillsÀtt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vispa till en jÀmn smet, ca 5 sek med elvisp.

8. TillsÀtt vetemjölet och vispa till en jÀmn smet (ca 10 sek med elvisp). Vispa inte lÀngre tid Àn att det Àr blandat.

(NÀr du mÀter upp vetemjölet sÄ ska det vara löst strukna mÄtt, grÀv helst inte med decilitermÄtt i mjölpÄsen för dÄ packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. VÀg eller hÀll upp mjölet istÀllet.)

9. TillsÀtt rabarbern och blanda ihop med smeten. AnvÀnd en sked eller lÀgsta hastighet pÄ elvispen.

10. Klicka ut smeten i bakformar.

11. GrÀdda muffinsarna mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter till gyllene fÀrg.

12. LĂ„t rabarbermuffinsarna svalna under bakhandduk.


Det sista receptet gjorde jag tvĂ„ satser av och i den ena uteslöt jag kardemumman och tillsatte tvĂ„ extra teskedar vaniljsocker och tryckte ner en halv jordgubbe i varje muffins. â˜ș

Jahapp, det blev en hel del recept idag, bÄde mat och bak. Men jag kan i allafall varmt rekommendera alla de hÀr recepten. Lycka till om ni provar pÄ nÄgot av dem. 
Nu ska jag Àgna mig Ät min sÀllskapssjuka och lekfulla valp en stund. Ha en jÀttefin kvÀll alla! 
***

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 25th maj 2020
Filled Under: AllmÀnt