Mat & Bak

Bullbaket är igång!

bullbak1Då var bullbaket igång! smiley Nu har jag lite drygt en halvtimme till övers medans degen jäser, och då tänkte jag skriva in mitt bullrecept här. Det är ett recept som jag har kört på de senaste 17 åren. smiley 1991 fick jag nämligen min kokbok ”Annas mat” i present och sen dess har jag aldrig använt något annat bullrecept när jag bakar själv. Jag tror att det är ett standardrecept, men hur som helst, man kan bara inte misslyckas med det så här kommer det för den som vill prova. 🙂

 

 

 

 

 

Grundrecept till ca 50 bullar eller till 4 längder.

Det här behövs:

100-150 g margarin eller smör

5 dl mjölk

50 g (1 pkt) jäst

1/2 tsk salt

1-2 dl socker

1,4-1,5 liter (800-850 g) vetemjöl

(ev. 2 tsk stött kardemumma)

Fyllning:

100 g smör eller margarin

2 tsk kanel

1/2 – 1 dl socker

Dessutom:

1 söndervispat ägg att pensla med + pärlsocker

Gör så här:

Smält margarinet eller smöret (till degen) i en kastrull, häll i mjölken och ljumma det hela till ”fingervärme”, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den i lite av det ljumma degspadet. Häll i resten av degspadet och tillsätt socker, salt, eventuell kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter. Lägg då en handduk över bunken och jäs degen 30-40 minuter eller tills den blivit lätt och porös. (jäs inte alltför länge, då blir det färdiga brödet torrt.)

Häll lite mjöl på en köksbänk eller ett bakbord. Vält ut degen och knåda den med lätt mjölade händer. Små tag, inga hårda nyp! Tillsätt eventuellt lite mer mjöl, men ta bara lite i taget – oftast behövs det mindre mjöl än man tror. När degen inte längre klibbar är den klar att bakas ut på olika sätt.

Vetebröd ska jäsa ca 15 minuter för bullar och ca 30 minuter för längder och kransar. Jäs inte utbakat bröd för länge. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda längder och andra större bröd i 200 graders ugnsvärme i 20 minuter, bullar i 250 grader i 8 minuter. OBS! Låt det nygräddade brödet kallna under handdukar så blir det saftigare.

bullbak2

Nu är det dags för mig att ta hand om min färdigjästa bulldeg. smiley Lycka till med receptet om ni provar det. 🙂

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...