Allmänt

Äntligen klar!

hrasvelgdump1

Ja, om det var sömn som gjorde att jag försvann i går, så var det definitivt inget sånt idag i allafall. Från att jag lade in sista inlägget här i förmiddags, har jag suttit nonstop och jobbat med uppdateringarna till Hräsvelgs hemsida. Men nu ligger den äntligen ute igen! 😀 Jag har tusen andra saker jag ska göra med den egentligen, så klar är jag väl egentligen inte. Men jag måste helt enkelt dela upp det, annars kommer varenda grej vara inaktuell när jag väl laddar upp sidan. *s* Men bara de enklaste uppdateringarna tar ju sån himla tid. Det ligger lite mer bakom en sån här sida än vad man kanske tror vid en enkel snabbtitt. Bara en sån sak som att lägga upp nya foton. Det är liksom inte bara att tömma kameran och lägga upp dom liksom. Först ska fotona efterbehandlas, kanske beskäras och få lite bättre skärpa och framför allt ska dom dras ner så dom passar för webben och inte är för stora. Och så ska ett nytt fotoalbum skapas där alla foton sedan ska laddas upp.
Sedan är det dags att fixa in dom på hemsidan. Då ska aktuell sida upp i programmet där en ny länkknapp ska läggas in.

hrasvelgdump3

Och den nya länkknappen finns ju inte, så då får man öppna även ett bildredigeringsprogram. Där gör jag länkknappen, lägger på effekter och skuggor så att en svart knapp ska synas och se tredimensionell ut på en svart bakgrund, och så sparar jag filen. Men till och med sparandet är annorlunda än ett ”vanligt” sparande. För den här knappen ligger ju på en bakgrund som inte får synas på websidan. Därför måste knappen sparas som en gif och efter det måste man göra allt utom själva knappen transparent och så ska den sparas på nytt.

Sen är det dags att infoga knappen och det går ju fort. Men än så länge leder den ju ingenstans, så nu ska en hyperlänk skapas. Det fixar man ju ganska snabbt med hjälp av programmet, saken är bara den att det inte finns nånstans att länka knappen. Så först måste jag göra en ny websida där fotona ska ligga och dit länken ska leda.
Ny sida alltså, en vanlig vit sida. Den här sidan ska ju helst se ut som övriga sidor, så då måste jag lägga in en kod för att få en sk. trippelbakgrund som vi har på websidan, för att sedan lägga in koderna för varje enskild bakgrundsfärg. Och så var det dags att öppna upp bildredigeringsprogrammet igen, för nu ska rubrikbilden göras.

hrasvelgdump2

Samma procedur som med knappen, men här ska även sk. tubes läggas in och för att inte texten ska se helt platt ut mot den svarta bakgrunden, så är även den behandlad med en del olika effekter som till exempel ”innerbevel” och skuggning. Och återigen måste bilden sparas som en gif och bakgrunden göras transparent för att undvika att det synt ”kanter” runt om på den färdiga sidan sen. Och så infogar man rubrikbilden på sidan och börjar med nästa knapp. 😉 För här ska även lite andra knappar ligga, som till exempel en direktknapp till fotogalleriet och ”Tillbaka”-knapp till Innehållssidan. Tillbaka-knappen har jag förstås sparat och använder varje gång, det funkar ju när det är samma knapp som ska in. Men oftast är det nya knappar som gäller.

*

Efter detta skriver jag in den text jag vill ha på den nya sidan, och sen finns det lite olika alternativ för hur man kan lägga upp fotona. Antingen kan man lägga alla foton rakt upp och ned, men har man mellan 60-100 foton varje gång så kan det bli lite väl mycket att sitta och scrolla igenom. Då kan man i stället lägga fotona i ett bildspel eller som tumbnails. Vilket man än väljer så ska fotona i allafall infogas på sidan, eller om man lägger en sk. ”embed code” som jag brukar göra numera. Men det förutsätter förstås att man har skapat ett fotoalbum i förväg där man har laddat upp alla foton. 
Till slut lägger man till alla hyperlänkar och ser till att dom funkar både fram- och tillbaka, sparar hela sidan och sist av allt kör man en förhandsgranskning i webläsaren, så att inget ser fel ut när sidan väl är uppladdad. (vilket det oftast gör ändå, så man måste ta ner den igen…*s*)

*

Och så var det dags att öppna ytterligare ett program, den här gången ett ftp-program, för att ladda upp den nya sidan på nätet.
Det är ett drag-and-drop, så det är enkelt att bara flytta de filer man vill ha från sin hårddisk till ftp-programmet, för att sedan skicka över dem till webplatsen. Men det gäller att inte missa en enda liten fil, för då blir det fel på den uppladdade sidan. Varenda liten textsnutt eller pyttebild ska laddas upp separat. Förhoppningsvis får du svaret ”All files successfully uploaded”, men det är inte speciellt ovanligt att det står en siffra bredvid ”Misslyckade filöverföringar” och då ska man lyckas ta reda på vilken fil av kanske några  hundra filer det här gäller….
*

Men har du tur så har allt funkat som det ska och sidan ser ut som du har tänkt dig. 😀
Det här är alltså vad jag måste göra varenda gång jag ska lägga in nya foton efter någon begivenhet. Jag klagar absolut inte, det här är något jag älskar att göra! Men för dem som inte vet vad det vill säga att göra en hemsida, kan det kanske vara lite intressant att få en inblick i vad det är jag gör, och varför det ibland kan ta lång tid.
🙂

*

Nu är jag i allafall dödstrött efter den här dagen och bloggen har tyvärr fått vila lite också. Men jag ska skärpa till mig i morgon. 😀 Nu är jag ju klar med det här som har legat och tyngt mig så länge. Det är väl pga att man vet hur mycket jobb det är som man drar sig för att sätta igång med det, men när jag väl sitter där så är det hur kul som helst! =))
Jag hoppas ni har haft en riktigt fin dag iallafall och att kvällen fortsätter på samma sätt.
Tack för alla gulliga kommentarer också. 😀 Jag har läst dem även om jag inte har hunnit svara på dem idag. Men jag gör det så fort jag kan.

Sov nu så gott i natt och hoppas ni får en fin onsdagsmorgon. På återseende då!

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(2) kommentarer

  1. Oj! Jag ska aldrig mer tänka ”men hur svårt kan det vara att uppdatera den där hemsidan nån gång”. Tänk att det är så mycket pyssel! Vad duktig du är 🙂

  2. Cherlindrea säger:

    *Skratt* Tack gumman, även om det inte var något fiskande efter beröm, men det förstod du säkert. Jag var bara lite less på att vissa inte inser att det faktiskt ligger en hel del jobb bakom det här, och att det kräver ganska mycket av min tid. 😀
    Kramar om!

Kommentarer är stängda.