Mat & Bak

Dagens recept – Blåbär- och hallonpaj med rårörd vaniljsås

blandpaj1

Det är verkligen inte alltid bakningen går som man har tänkt sig, och ibland har jag funderat på om jag skulle samla alla mina ”baktavlor” och lägga ut dem här på bloggen…men än så länge har jag inte samlat tillräckligt med mod…haha! Nej, skämt åsido, men idag blev jag något trött på mig själv. Jag skulle ju egentligen bara baka en paj och sen sitta och pilla med datorn, men jag hade alldeles för mycket pyssellust för det. Så efter att ha städat här hemma så funderade jag först på att tvätta alla fönstren. Vädret har ju varit perfekt för det. Men efter att ha plockat fram fönsterskrapa, trasor och hink med vatten så stöp den duktighetsidén på att jag varken hade ättika eller fönsterputs hemma. Inga rena fönster idag alltså.

Så då drogs blickarna mot köket och efter ett tag hade jag samlat på mig ett gäng recept som jag började botanisera bland. Idel nya saker som jag aldrig har gjort men som gick riktigt bra faktiskt. 😀  Dom kommer senare, men det som gick åt skogen idag var det allra sista, nämligen den hemmagjorda vaniljsåsen – som jag har gjort hur många gånger som helst tidigare!

Jag upptäckte nämligen att jag inte hade någon vaniljstång hemma så jag fick ta vaniljsocker i stället. Men detta tog också slut, och då var det dags för tredje alternativet – vanillinpulver. Så jag tog burken och hällde i ett par matskedar. Och det blev bara tjockare och tjockare…

Ett gott råd! Kolla noga när du plockar fram ingredienserna. Vanillinsockerburken och bakpulverburken är väldigt lika… 😛

 

Den här pajen har jag bloggat om tidigare, men för er som missade det då, så lägger jag ut receptet igen – för den är verkligen värd att prova! 😀

Sedan jag började göra den här egna rårörda vaniljkrämen så vill man bara inte köpa färdig längre, den är bara såå himla god! Och så superenkel att göra. Recepten kommer ifrån ett av Leila Lindholm’s äldre program ”Leila bakar”. Jag har dock bytt ut hennes björnbär mot hallon i stället.

 

Du behöver:

 

Mördeg:

300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)

Fyllning:

500 g frysta hallon (två paket)
500 g frysta blåbär (två paket)
2 st citroner, rivet skal av
2 dl strösocker
3 dl potatismjöl

Pensling:

1 st ägg
1 msk mjölk
Råsocker

Vaniljkräm:

1 st vaniljstång
6 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

 

Gör så här:

 

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Fyllning:

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen.

8. Rör ihop de djupfrysta hallonen och blåbären.

9. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.

10. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1 ½ cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen.

11. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.

12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.

13. Vaniljkräm: (8 portioner)

14. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

15. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.

16. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Tips!

Denna pajen bakas med djupfrysta bär. När bären bli varma släpper de mycket vätska, detta gör att man måste ha ganska mycket potatismjöl i bärblandningen.
Obs!
Man ska INTE tina upp bären innan och hälla bort någon överflödig vätska.
Gör man pajen på färska bär bör man dra ner på mängden potatismjöl eftersom dessa inte släpper lika mycket vätska.

 

Lycka till! 😀

 

cutecolorsbear31

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(6) kommentarer

  1. säger:

    Den där pajen såg ju smaskens ut! =)

    Har själv stått och bakat i högsta hugg..sen helt plötsligt så har man inga ägg *skratt*

    Må gott!

  2. säger:

    Tack Indra 😀

  3. säger:

    Hej!
    Hittat hit via Nicole. Vilken fantastisk blogg! Underbara foton, och så många smarriga recept. Kommer nog återvända hit många gånger 🙂
    Hälsn Catharina (kompis kompis ;))

  4. Cherlindrea säger:

    Elin: Haha, jag känner igen det där också. 😛 Numera har vi en liten servicebutik här uppe där vi bor, men innan dess låg närmsta butik en bra bit härifrån och det kunde bli riktig panik om man upptäckte det mitt i baket. *skratt* Vad har du bakat för spännande då? Måste kila in hos dig nu och kika. 😀

    Kramiz!

  5. Cherlindrea säger:

    Danielle: Det var så lite så. 😀 Hoppas det går bra för dig. Det kommer säkert att bli jätteroligt. Jag har ju själv varit dagmatte tidigare, dock bara till en hund, men det var jätteroligt bara det. Och så kul för Loxy att få en lekkamrat på dagarna. 🙂
    Kramiz!

  6. Cherlindrea säger:

    Catharina: Hej på dig! Vad roligt att du hittat hit och tack så jättemycket för dina fina ord. 🙂
    Ja..haha..du fick ett lite roligt smeknamn där, men Nikki ville ju vara diskret så jag var ju tvungen att hitta på något så hon förstod men ingen annan. *Skratt*
    Jag ser nog fram emot det här nästan lika mycket som min syster. 😉

    Må så gott!
    Kram//Indra

Kommentarer är stängda.