Mat & Bak

Dagens recept – Minipajer med kyckling, broccoli & soltorkade aprikoser

minipajer4

 

Dåså! 😀 Då är minipajerna både färdiga och provsmakade och med tanke på att jag inte hade något recept på det här, (förutom pajdegen förstås) så är jag milt sagt överraskad över att dom faktiskt blev så goda. *skratt* Inte smakade dom som dom köpta Felixpajerna kanske. 😉  Men jag måste säga att jag tyckte de här hemmalagade småpajerna blev precis lika goda på sitt sätt, och jag kommer definitivt att göra dem igen. Det är lite pyssel med dem förstås, men det är det värt, för precis som jag såg i en kommentar i förra inlägget så är dom perfekta att ha i frysen och bara plocka fram till lunch eller lättmiddag.
Så som jag lovade om dom blev lyckade – här kommer receptet. 😀

 

minipajer3

 

Pajdeg

 

Du behöver:

 

3 1⁄3 dl vetemjöl
75 g kallt smör eller margarin
1 äggula
1 krm salt
2 msk kallt vatten

 

Pajfyllning

 

Du behöver: 

 

1 kyckling

1 broccolibukett

några soltorkade aprikoser

2 dl naturell mjukost

2 msk tomatpuré

1 stor gul lök

smör att steka i

 

Äggstanning

 

Du behöver:

 

3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 krm spiskummin

 

Gör så här:

 

 Koka kycklingen i en stor gryta i ca 1 – 1 1/2 timme i saltat vatten. Jag brukar även lägga i några kryddpepparkorn, vit- och svartpepparkorn och lagerblad. Naturligtvis går det bra att göra det här på en stekt kyckling också, men jag valde att koka den här gången.
Plocka i sär kycklingen i småbitar och lägg i en bunke och ställ åt sidan.

*

Gör pajdegen, genom att blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda i ägg, vatten och salt till en deg och lägg den att vila i kylskåpet inslagen i plastfolie.

*

Förväll broccolin i lite lättsaltat vatten. Den ska inte kokas för mjuk, då blir det bara en gröt av den sedan, när den ska blandas med övriga pajfyllningen, och dessutom ska den in i ugnen sedan. Låt broccolin svalna och skär eller plocka pyttesmå buketter av den, som du blandar ner i kycklingen.

*

Skär löken i tunna skivor och stek dem i lite smör tills de blir mjuka och glansiga. Låt dem svalna lite och blanda sedan även dem med kycklingen.

*

Skär några soltorkade aprikoser i små tärningar och blanda ner i bunken med kyckling/lök/broccoli. Jag tog inte så många för att de inte skulle ta över för mycket, men den söta smaken är verkligen en perfekt kontrast till övriga ingredienser.

*

Blanda mjukosten med tomatpurén och rör sedan ner den i bunken med kycklingblandningen. Ställ bunken med fyllningen åt sidan.

*

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram pajdegen från kylen. Dela upp den i 6-8 delar och kavla ut dem till rundlar, lite större än pajformarna. Ett tips är att kavla ut dem i mellan plastfolie, så klibbar dom inte och man får perfekta släta pajskal. Jag använde engångsformar i aluminium idag, och tyckte de var jättebra. Pensla formarna med lite smält smör eller olja och lägg sedan över pajskalen. Skär till kanten så den blir jämn och nagga sedan botten med en gaffel. Förgrädda skalen i ugnen i ca 5 – 10 minuter. Pensla botten på pajskalet med uppvispat ägg när du tar ut dem ur ugnen så håller de tätt för fyllningen sen. När förgräddningen är klar höjer du värmen på ugnen till 200 grader.

*

Under tiden pajskalen förgräddas blandar du ihop äggstanningen. Vispa bara ihop alla ingredienser i en separat bunke och ställ åt sidan.
När du tagit ut pajskalen och penslat dem, fyller du varje pajskal ordentligt med kyckling/ost-röran.
Avsluta med att hälla på äggstanningen, ungefär upp till pajkanten. Man måste inte täcka kycklingröran, så jag fick lite över av äggstanningen idag.
Grädda minipajerna i 200 grader i ca 15 – 20 minuter eller tills de har fått fin färg och stannat.

 

cutecolorsloveicon3

 

Jag hoppas jag har förklarat så ni förstår om ni skulle vilja prova receptet. Annars är det bara att fråga. 😀

Lycka till och låt mig gärna få veta hur det har gått om ni skulle försöka. =))

 

 

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(4) kommentarer

  1. säger:

    Mmm ser riktigt gott ut! Paj är smarrigt och inte jättesvårt faktiskt 🙂 Skall testa ditt recept någon gång.

    Ang. RSS-funktionen så vet jag inte varför :/ använder ju inte det själv så har aldrig behövt kolla hur det fungerar. Hojta om du får grepp om de 😀

    KRAM!

  2. säger:

    Riktigt fina pajer du har gjort och jag skall absolut prova dem för jag tycker det är gott med paj.
    Tack så mycket för receptet.
    Du har så trevlig blogg med stor variation.
    Kram

  3. säger:

    Dom där ser riktigt goda ut 🙂 Jag snor det receptet rätt fort här tror jag 😉
    Puss

  4. […] Att jag är så varm idag har inte bara med vädret att göra, utan att jag har stått i köket med ugnen på ett bra tag. Jag hade ett kilo kokt kyckling som jag var tvungen att ta hand om, så idag blir det paj med kycklingröra till middag ikväll. Det är samma recept som jag har lagt upp förut, men då som minipajer. Idag är jag för slö för att stå och göra mängder med små, så det blir en stor i stället. Receptet hittar du här. […]

Kommentarer är stängda.