Allmänt

Ljuvliga ringar!

vigselringar1

Visst är dom underbara! 😀

Jag är helt förälskad i framför allt den översta ringen men även den andra tycker jag är jättefin. Ganska ovanlig för att räknas som vigselring. Ganska ovanlig design över huvud taget tycker jag. 🙂

Jag kunde aldrig drömma om att det skulle vara så sjukt svårt att välja vigselring!

vigselring

Galet vacker är även denna ringen tycker jag. Den skulle jag nog kunna tänka mig. Annars har jag mest tänkt på släta ringar, eller ja – ringar utan stor utstickande sten, som t.ex. dessa:

vigselring2

 

Jag vill ha alla tre! 😛

 

Vigselringen med sin runda form förknippar man med evighet och med vigsel, bröllop så klart.
Vid kyrkliga vigslar är överlämnandet av ringen en del av vigselcermonin. Även vid Borgelig vigsel väljer dom allra flesta att bära vigselring. Ringen finns där som en evig påminnelse av kärlek och gemenskap.

Historien om Vigselringen
Traditionen att bära vigselringar har sitt ursprung i romerskt rättsbruk, där vigselringen användes som en bekräftelse på ingångna avtal. I Svenska kyrkans vigselformulär av idag har ringen samma betydelse. Sedan 1500-talet bär vi förlovnings- och vigselringen på vänster hands ringfinger. Detta kommer troligen sig av att man under antiken i Egypten trodde att den s k kärleksvenen (vena amoris) gick direkt till hjärtat från fingertoppen på vänstra handens tredje finger.

Slät vigselring
I dag är den släta guldringen den vanligaste, men det har inte alltid varit så. I äldre tid hade ringarna ingen enhetlig form, utan de var ofta utformade med motiv av madonnor, handslag och med infattningar av stenar i hjärform. Den släta guldringen kom i samband med att kvinnan i början av 1800-talet började bära två ringar. Då etablerades seden att växla två släta guldringar vid förlovning och att brudgummen sedan ger bruden en (slät) guldring vid vigseln. Detta är ganska så unikt för Sverige

Alliansring
Efter 1930-talet introducerades nyheter som alliansringar med briljanter (slipad diamant) och ädla stenar på skenan, efter utländsk förebild. På åttiotalet blev de riktigt populära och är så fortfarande. Alliansringen har kommit för att stanna även i vårt land.

Källa: brollopsguiden.se

 

Vad för typ av ring skulle ni välja som vigselring? 🙂

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...