vovvar11

Jaha, då var det dags för andra delen i min lilla miniserie i ”Vardagsaktiviteter för dig och din hund”. Idag innehåller tipsen lite mer utomhustips. Hoppas ni hittar något som lockar.

 

Lär hunden vänta.

1. Använd matskålen. Ställ ner maten men håll i hunden. Beröm med mjuk röst när den håller sig lugn. I just det där lugna ögonblicket säger du ”stanna kvar”. Beröm milt hela tiden då hunden fortsätter att vänta. Håll emot om den vill rusa upp och äta.

2. Efter en liten stund, en sekund eller en minut, kommer hunden att titta på dig i stället för på matskålen. Då skiner du upp, visar med handen och säger ”Varsågod”.

3. Tjata inte ”Varsågod” även om hunden tvekar. Se bara snäll ut, res dig och gå därifrån. Gör du om övningen varje gång det är matdags fattar hunden snabbt den nya, konstiga, leken.

När det funkar vid matskålen kan du föra över samma taktik till exempelvis ytterdörren, bilens baklucka eller vid trappan ner till parken. Öva kort och belöna precis innan du släpper hunden ur ”Stanna kvar”. Är du lika snäll som konsekvent är det här en riktigt bra aktivering i det lilla formatet.

Apportera i trädgården.

Låt oss säga att din hund aldrig har apporterat tidigare, samtidigt som den är väldigt förtjust i mat eller en viss godsak. Då gör du så här:

1. Ta en godbit i handen. Sätt dig på huk.

2. Visa tydligt det föremål hunden ska apportera. Det finns billiga dummyer i alla hundaffärer. Kasta iväg leksaken men inte mer än ett par meter.

3. Locka med godbiten i stängd hand men ge den absolut inte. Visa med andra handen mot dummyn och mana på hunden. Hetsa inte, mana med lugn röst som när man förklarar enkla regler för ett litet oroligt barn.

4. Var ståndaktig. Hunden vill absolut ha godbiten och kommer att hitta på en massa saker för att få den. Kanske skälla, kanske dansa runt, kanske hoppa som en galning. Men du bara väntar.

5. Till slut finns det bara en sak för hunden att prova. Den biter i dummyn. Då berömmer du med rösten. En helt ovan hund lär släppa och rusa till dig och belöningen, men du väntar.

6. Nu kommer hunden att fortsätta prova med dummyn, eftersom ditt beröm kom i det läget.

7. Vänta tills hunden plockar upp och bär dummyn, det räcker med en kort bit. Då öser du beröm och belönar med godbiten. Bry dig inte om att hunden släpper dummyn efter bara en meter på väg in mot dig. Nu kommer du att öva ett par gånger varje dag och det dröjer inte länge innan hunden spelar med i aktiviteten som en expert.

Öka svårighetsgraden.

Har din hund fallenhet för att apportera kan du bygga vidare. Prova att kasta två apporter samtidigt och belöna när hunden hämtat bägge två.

Tänk på att inte kasta pinnar och bollar i tid och otid. Det kan bli till ett stressproblem. Använd alltid speciella apporter.

Tennisbollen 1.

Köp en tennisboll. Skär ett snitt eller ett hål i bollen. Lägg i ett par godisbitar, vanligt foder fungerar fint. Visa bollen för hunden, lägg den på golvet och backa undan.
Hunden får jobba lite innan matbitarna ramlar ur bollen. Du kan göra övningen svårare genom att ha ett par mindre hål i stället för ett större.

Tennisbollen 2.

Lägg en speciell godbit, låt oss säga en bit av en köttbulle, i bollen. Ta resten av köttbullen och gnid in smaken ordentligt runt hela bollen.

Gå ut på tomten och kasta, rulla eller studsa bollen en bit. Kolla noga var bollen träffar underlaget i början. Försvinner den i lite högre gräs eller in under en buske är det bara bra.

Hämta hunden och visa den var bollen först landade. Vänta. Låt hunden alldeles själv klura ut vad den måste göra.

Lycka till! smiley

 

Källa: Härliga Hund

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.

Posted by Cherlindrea
Dated: 14th januari 2009
Filled Under: Aktivering & tricks, Djur