Det blir Håkan underbara Tacogratäng till middag idag och vi har bjudit hit min mor på middag, så jag har ungefär 10 minuter på mig att blogga en snabbis innan hon dyker upp vid halv sex-tiden. 🙂
Receptet på tacogratängen har jag visat här förut, så idag tänkte jag lägga upp dagens tillbehör i stället – en sak som vi tog som förrätt i går kväll på restaurangen och som är så himla gott, nämligen vitlöksbröd med aioli.
Självklart kan man baka brödet själv, men jag tycker faktiskt det går lika bra att använda sig av de halvfärdiga minibaguetterna ifrån butiken som man bakar klart i ugnen hemma, antingen de som redan är vitlökskryddade, eller också så gör man sin egen kryddning:
Ingredienser:
minibaguetter
1/2 kruka persilja
1-2 skalade vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 dl olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Skär minibaguetter
längs med och sedan
i 2 cm breda stavar. Mixa persilja,skalade vitlöksklyftor,
salt och olivolja slätt i
matberedaren. Pensla brödstavarna,
rosta i ugnen 5–10 minuter
***
Ett superenkelt recept på den klassiska spanska aiolin kommer här. Den finns i många fler varianter med olika kryddningar, men än så länge tycker jag ändå att orginalet är det godaste, speciellt till bröd.
Ingredienser:
2 äggulor
3 stora vitlöksklyftor
3 krm salt
1 tsk pressad citronsaft
3 dl olivolja
Gör så här
1. Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet.
2. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan även använda elvisp eller i mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.
***
Smaklig måltid! Det ska vi ha nu. 😀