strut5

 

Lite pysseltips såhär på påskdagen! 😉

De här strutarna gjorde jag visserligen nu till påsk, lite panikartat vid elvatiden på kvällen för att ha något att lägga mina mintkyssar i.. *s* Men jag valde att göra dem i ett tyg som funkar lika bra när som helst, och inte bara till påsk.

Tipset fick jag av min moster Marita en jul, då hon gjorde massor av fina strutar som jag skrev om här på bloggen. Du kan se dem här.
Och nu fick jag ett ryck och bestämde mig för att prova på att göra ett par egna. 😀 Tyvärr tog mitt kamerabatteri slut ungefär efter halva tiden, men jag fick ändå med det mesta av ”pysslet” tror jag. *s*

 

***

 

strut1

 

 

Jag valde att göra en stomme till struten i ett tunt kartongliknande papper med lite styrsel i. De här blocken med kartongark i olika färger brukar jag köpa på marknader där dom oftast finns i olika storlekar och färger till bra priser. Dom är perfekta att ha hemma, både till såna här saker och till exempel när man vill göra egna kort eller liknande.

 

 

strut2

 

Jag rullade ihop ett kartongark till en lagom smal strut och tejpade ihop den. Här valde jag ett grått papper, men färgen är ju egentligen oväsentlig eftersom struten ska kläs i tyg. Men det här pappret brukar jag använda till stommar och liknande eftersom färgen är såpass trist tycker jag, att jag sällan använder den till något annat. 😉

På de här strutarna valde jag att jämnklippa kanten upptill, men självklart kan man behålla den ojämna strutformen som bildas när man rullar en strut. Jag tyckte dock att den formen av strut kändes mer ”jul” på något sätt, så därför klippte jag bort den nu.

 

 

strut3

 

Sedan är det dags att välja något att klä struten i. Jag valde ju som sagt en något tråkig färg på kartongen och dessutom ville jag ha en tygstrut. Men vill man hellre ha den i papper, så kan man välja en lite roligare färg och sedan klistra på fina bilder, till exempel gamla fina bokmärken, klistermärken eller varför inte klippa ut vackra bilder ur veckotidningar och klistra på. Decoupage är också en variant som man kan använda sig av på sina strutar och som blir kanonfint!

 

Själv valde jag alltså tyg, ett Tilda-inspirerat tyg från Panduro Hobby med ljusblå blommor på aprikos botten.
Lägg struten på tyget och mät rakt över så du ser hur mycket tyg du kommer att behöva för att rulla in struten i tyget. Lägg gärna till ca 3-4 cm extra som ska vikas in i själva struten så att det blir en snygg kant.

 

strut4

 

Lägg struten snett över tyget som på bilden ovan. Fäst tyget i struten med lite lim eller en tejpbit så det håller sig på plats, och rulla sedan in struten i tyget. När du kommer till hörnan nere vid strutens spets så viker du in en liten tygflik och även ca 1 centimeter av kanten på tyget som kommer att synas utåt. Vill man vara extra noga så viker man förstås in och limmar kanten, eller pressar och kantsyr tyget innan man rullar in struten. Jag brydde mig inte om det nu, och det funkade helt okej ändå även om det var lite pilligt att hålla ordning på kanten. 😉

 

Dra en tunn linje med textillim på tygkanten rulla ihop struten. Se till så limmet har fäst ordentligt.
Dutta ut lite limprickar inuti struten och på kanterna och vik sedan ner det överflödiga tyget upptill in i struten och se till att det sitter så slätt som möjligt. Kanten är viktigast så inte tyget släpper där och blir bubbligt.

 

Och där tog mitt kamerabatteri slut… 😛

 

strut5

 

Men här fortsatte jag med att välja ut det band jag ville ha att hänga struten i. Jag valde ett tunt ”siden”band i samma färg som tyget men det där är ju självklart en smaksak. Breda band är också oerhört vackert. Titta gärna på min mosters vackra strutar här, där hon har valt breda guldfärgade band till sina julstrutar.
Banden satte jag fast i kanten på var sida om struten med en häftapparat för att vara säker på att det skulle hålla ordentligt. Häftklamrarna dolde jag sedan under en bit spetsband som jag limmade fast runt kanten på strutarna.

Till sist knöt jag en rosett av ett blåmönstrat allmogeband och limmade fast på ena sidan. Det som sticker upp ur strutarna är tunt silkespapper som jag har klätt insidan i, för att kunna fylla mina strutar med mintkyssar utan att riskera att det hamnar lim på godiset när dom var såpass nygjorda. 😉

 

Mina strutar hänger just nu ute i vår hall, i en ljusstake på väggen, för att välkomna gäster med en liten mintkyss. =))  
Men till sommaren kommer jag nog att byta ut innehållet i dem, från godis till torkade blommor i stället. Det finns massor av saker man kan ha de här söta strutarna till.
Mitt nästa projekt är ett par kortare, lite bredare strutar som ska hänga inne i badrummet – fyllda med doftande minitvålar. 😀

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to “Pysseltips – Strutar!”

 1. Moster Marita Says:

  Jag kan bara säga puss, puss, puss på er alla i Påsk, ni är otroliga. Så mysigt det ser ut och vilka fina ägg och strutar du har gjort. Jag bara njuter. Glad också att se att Annelie kom upp för trapporna med sin onda rygg.Liksom du så tar jag det lugnt i dag, här har också varit påsk med barn minsann!

 2. Cherlindrea Says:

  Marita: Åhh, Heeeej kära moster! 😀 Tack så jättemycket, och massa påskpussar tillbaka! 😀
  Ja, jag är också så glad att mamma blev såpass bra att hon klarade att ta sig upp hit. Hon mår ju såå mycket bättre nu och det hade varit så tråkigt om hon blivit hemma igår.

  Hoppas ni hade en jättemysig påskafton ni också. Du får verkligen skaffa dig en blogg du också och börja rapportera med massa roliga bilder och berättelser. Jag hade blivit stamläsare hos dig direkt, det är ett som är säkert. 😀

  Massa kramizar på dig!

 3. Cherlindrea » Blog Archive » Min mosters vackra strutar! Says:

  […] upp en steg-för-steg anvisning om hur man gör strutar, men om du missade den så hittar du den här igen. När jag gjorde beskrivningen så var det ju påskstrutar jag knåpade ihop, men det har ju […]

Posted by Cherlindrea
Dated: 12th april 2009
Filled Under: Inspiration, Pyssel & handarbete, Tips!