Det har varit mycket kantareller några dagar, men så är det ju faktiskt säsong och dessutom är det just olika kantarellrätter som jag själv lagar här hemma just nu. 🙂
Det här är ett recept på en himmelskt god kantarellsoppa som man kan äta både som liten förrätt eller till lunch eller middag med bröd och lite annat extra till. Kanske som soppan före pannkakorna? Det måste ju inte nödvändigtvis vara ärtsoppa. 😛 Själv älskar jag såna här soppor till lunch en kall och mörk vinterdag, med hembakat bröd till. Eller en kylig kväll om man skulle känna sig lite småhungrig. Den passar alltså till många olika tillfällen.
Oavsett när ni tänkt er att ha den – här kommer i allafall receptet. 🙂
KANTARELLSOPPA
Du behöver:
0.5 l gula kantereller
0.5 msk matolja eller smör
2 st schalottenlökar
0.25 l kycklingfond
0.25 l mjölk
1.5 dl grädde
salt
peppar
Gör så här:
1. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts.
2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i matoljan utan att den tar färg.
3. Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat.
4. Lyft ur hälften av svampen och häll i resterande ingredienser. Sjud sakta i cirka 15 minuter och skumma då och då av med en hålslev.
5. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp soppan i skålar och toppa med resten av kantarellerna. Servera med ett gott bröd och en god ost som tillbehör.
Smaklig måltid! 🙂