Mat & Bak

Dagens recept – Chokladkladdkaka

chokladpaj1

 

Det blir aldrig som man tänkt sig.. *skratt*

Min pysseldag förvandlades helt plötsligt till en bakdag i väntan på gäster klockan två. 😀 Jag vet – jag har full förståelse för om ni tror att jag har drabbats av något vansinnigt bakhysteri…haha! Men det blir inga mängder idag – bara en chokladkladdkaka/chokladpaj typ.

 

Jag var nämligen inne på Monicas blogg ”Stickat & Unikt” tidigare idag och läste där om chokladkakan som Monica bakat till midsommar. Den lät både supergod och verkade lätt att göra, plus att jag hade alla ingredienser hemma också. Receptet kommer ifrån Airams matblogg och om jag har förstått saken rätt så är det ett så kallat LCHF-recept, alltså ett magrare recept med färre kalorier än vanligt. Det ska bli tokspännande att se hur den här blir. 😀

 

För er som också vill prova så lägger jag ut receptet här. =))

 

Chokladkladdkaka

Du behöver:

 

4 ägg

200 g Philadelphia orginal

ev 1 msk vaniljsocker

100 g brynt smör

100 g mörk choklad (72%)

flagad mandel eller valfria nötter

 

Gör så här:

 

Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen. Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl. Häll smeten i springformen och strö över nötterna. Grädda på mittersta falsen i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka).
Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär.

 

Eftersom jag läste kommentarerna i receptbloggen och förstod att den här kakan kan bli lite bitter, så lade jag till 1 dl strösocker när jag vispade upp äggsmeten, också för att uppväga beskheten i chokladen jag hade hemma. Enligt Airams matblogg så kan den här kakan bakas med allt ifrån 100 till 300 gram choklad beroende på ”sug, addict och efterfrågan på styrka..” som det står. 🙂 En annan variant är 100 g choklad och 1/2 dl kakao. Själv valde jag 200 g choklad idag.

 

chokladpaj2

 

Kakan hann bli klar under tiden jag skrev detta så nu står den på avsvalning på skärbrädan. Det doftar fullkomligt underbart av choklad i hela lägenheten så det ska bli riktigt spännande att prova den här idag. Jag skulle gärna velat haft jordgubbar till, men det har jag inga hemma så idag får det bli enbart vispgrädde till.

Men det är nog inte helt fel det heller… 😉

 

Tack för tipset Monica! 😀

 

 

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

(3) kommentarer

 1. säger:

  Ser supergod ut:D Härhemma ska vi baka en seg kladdkaka:D Bokad av mig!;) hihi<3 Hoppas den blir sådär riktigt seg men kladdig, inte bara rinnig alltså, det är ju så gott då!! *drömmer* hihi
  Har du något bra kladdkake recept super-bakar´n?=D
  Kram!!

 2. säger:

  Guuu va gott det där såg ut,skicka över lite till mig! =P

  Hoppas ni hade en trevlig midsommar!
  Må gott

 3. Så god den ser ut:)

  men den innehåller inte mindre kalorier, det är mindre kolhydrater i LCHFmaten, alltså mindre socker och det ska vara nyttigare för kroppen utan socker och mjöl..

  Hoppas du får din sömnutredning snart, har du whiplash?

Kommentarer är stängda.